Вівторок, 30 березня, не дарма вважається святом Теплого Олексія

Про те, на які прикмети необхідно звернути увагу, і чим найкраще зайнятися в цей день, пише телеканал "Новий Чернігів".

Цього вівторка, православні християни шанують пам'ять преподобного Алексія, Божої людини. І в цей же день, іменини відзначають всі Олексії.

Наші предки помітили, що 30 березня по-справжньому теплішає, і тому друга назва православного свята - Теплого Олексія. У минулому говорили: "Олексій Божий зимовий час нанівець зводить" або "Зверху пече, а знизу - тече".

У передостанній день першого місяця весни, господарі приступали до підготовки проведення польових робіт: виносили на відритий повітря картопля, щоб "загартувати" бульби або ж ремонтували знаряддя праці. Через те, що, за традицією, вся сім'я повинна була зібратися за вечірньою трапезою одночасно, роботу намагалися зробити до закінчення світлового дня.

Якщо 30 березня вже розтанув сніговий покрив, то пасічники обов'язково виносили вулики, і заговорювали бджіл, щоб ті не змінили господарів. Святий Олексій також міг захистити медоносних комах про різних хвороб, і послати рясне квітами літо.

Народні прикмети. Фото: скріншот YouTube-відео.
Народні прикмети. Фото: скріншот YouTube-відео.

У день Теплого Олексія діти та незаміжні дівчата намагалися закликати весну. Для цього брали домоткане полотно, йшли в поле, кланялися на всі боки світу, і примовляли: "Ось тобі, мати-весна, нова обнова!". У тканину загортали свіжий пиріг, і залишали, щоб залучити тепло.

Якщо ж зібрати в цей день бруньки берези, то вони будуть мати чудодійну цілющу силу. За вечерею належало обов'язково змішати мед і березовий сік, налити й випити.

Було помічено, що яка погода 30 березня, таку слід очікувати й на Великдень. Якщо день теплий - урожай буде рясним. Якщо ж прохолодно - справжня весна прийде з затримкою. Якщо бджоли покинули вулик - медозбір буде дивним. Шпаки ще не прилетіли - чекай негоду. Гусячий клин пролетів високо в небі - буде снігопад.

Якщо в будинку є маленька дитина, то не можна було давати в борг ні хліб, ні сіль - інакше можна віддати його щасливу долю.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що праведний злодій, перед тим як винести церковну касу, кілька разів перехрестився.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, яким знакам Зодіаку особливо пощастить у 2021 році.

А до цього "Hyser" розповідав про те, які знаки зодіаку отримують особливе задоволення від чужих страждань.