Сьогодні, 27 березня, всі православні святкують свято.

Так, 27 березня українці за православним календарем вшановують пам'ять Никифора Сповідника, Константинопольського Патріарха. Свого часу він вів праведне життя, але після був вигнаний і помер на самоті. Такою смертю він був зобов'язаний тому, що завжди був вірний вірі. Незважаючи на всі муки і тягарі життя він не відмовився від своїх переконань і головне не відмовився від своєї віри.

У давнину в цей день було прийнято ходити на риболовлю. Річки звільнялися від льодів, а риба йшла на нерест. Тому улов в цей день обіцяв бути багатим. Чоловіки приносили повні садки риби.

Крім того вважається, що в цей день у води буквально цілюща сила і тому нею можна лікувати будь-які проблеми і захворювання. Тому наші предки не упускали можливості сходити до води.

Вважалося що в Никифорів день від зимової сплячки прокидалися ведмеді, тому до річки можна, а в ліс - табу.

Крім заборони на відвідування лісів, в цей день намагалися не виходити в поле, щоб даремно не турбувати матінку-землю, адже сіяти ще було рано.

У цей день також заборонена будь-яка полювання. Вважалося, що підстрелити птицю в цей день - це дуже погана прикмета. Тому люди ніколи цього не робили, щоб не накликати на себе біду.

Вважалося, що якщо в цей день був сильний туман, то літо буде непогожим. А ось якщо дійсно прокидалися ведмеді, то вже наступала справжня весна.

Північний вітер 26 березня подув і прогримів перший грім - весна буде затяжною, а літо - холодним.

Тому з давніх-давен предки придивлялися до цих прикмет, щоб спрогнозувати майбутню погоду і підлаштуватися під неї. Адже це так багато значило.

Раніше Hyser писав про те, що експерти розповіли, як правильно підготуватися і що треба встигнути зробити до Великодня в 2021 році.

Також писали, що скільки відпочиватимуть українці наступного місяця.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки ще Україну буде заливати і морозити.