Кожен дачник зі стажем знає, що крім комах-шкідників є на городі вороги і більші, наприклад, домашні вихованці. Так, коти можуть влаштувати туалет на грядці, тому що ґрунт на них м'який і пухкий, а ще вони ламають рослини, гріючись на сонці і гойдаючись у пилу. Як виявилось, захистити грядки від котів цілком реально.

Так, непогано допомагає захистити грядки від котів червоний пекучий перець. Припудріть злегка посадки меленим перцем, можна попередньо змішати його з гірчицею та тютюновим пилом. Після дощу процедуру знову повторіть.

Крім того, слід згадати, що кішок відлякують різкі запахи. Наприклад, якщо посадити по периметру городу або між грядками лаванду, коти забудуть дорогу на город. Крім того, можна висадити розмарин, колеус Каніна, нігтики або лимонний чебрець.

Головне тримати подалі від культурних рослин трави, які приваблюють котів – котівник та валеріану.

А ще коти не люблять запаху цитрусових. Відправте скоринки від фруктів на грядки і розкладіть між рослинами - тварини обійдуть це стороною.

Також можна захистити рослини, розсипавши на грядках мелену каву або ганчір'я, змочену у винному оцті.

Відвадити кішок від грядок можна не тільки відштовхуючими запахами, а й мульчею, за якою їх ніжним лапкам буде неприємно ступати і ще неприємніше копати. Як мульчу, що захищає від домашніх вихованців, можна використовувати шишки, хвою, дрібні камінці і т.п.

До речі, багато дачників вкривають грядки від котів не мульчів, а зрізаними гілками чагарників або дерев: смородини, яблуні, малини, троянди та ін. Мінус цього способу в тому, що доглядати такі посадки не дуже зручно: на час, наприклад, прополки, усі гілки потрібно прибирати, а потім класти знову.