22 грудня в Україні вшановують святу Анну. Саме цього дня віряни східного обряду святкують день непорочного зачаття святою Анною Пресвятої Богородиці. З давніх-давен свята Анна вважається покровителькою всіх вагітних.

За переказами Свята праведна Анна - молодша дочка священика Матфана, що походив із роду Ааронового, а її чоловік, праведний Іоаким, був родом з дому царя Давида. Вони прожили в парі більше 50 років, але дітей не мали.

Щоб Бог подарував їм дитину, Йоаким 40 днів постився і молився у пустелі, і незабаром до Анни явився Архангел Гавриїл і повідомив, що вона зачне доньку Марію, яка стане Пресвятою Богородицею. І саме 22 грудня відбулося непорочне зачаття Діви Марії.

У народі День святої Анни також відомий як Анна Зимова. Ще б пак, кажуть, що після Ганни сонце повертає на літо, а зима - на мороз. Зі свята Зачаття Анни починаються найбільш морозні та темні дні.

Основні народні прикмети 22 грудня:

  • якщо на Ганну сонячний день – то і на Новий рік буде сонце;
  • якою буде перша половина дня, така погода буде до кінця грудня;
  • якщо сніг лежить впритул - до поганого літа;
  • сніг лежить із просвітом - чекати врожаю влітку;
  • якщо хмарно, на деревах іній — під Новий рік буде відлига;
  • йде дощ - вся весна буде дощовою;
  • якщо тихий і безвітряний день — на врожай садовини.

В народі Анну вважають заступницею жінок. Тому до святої звертаються коли потрібен її захист та покровительство. Особливо часто моляться святій Анні вагітні, просячи, щоб пологи минули успішно, а дитина народилася здоровою.

Вагітні дівчата на Анни раніше увесь не виходили з дому. Не можна було виконувати жодної фізичної роботи, а особливо шити, вишивати. Ця заборона стосувалася не лише вагітних, а й всіх жінок, тому на день Анни жінки збиралися компаніями і починали підготовку до зимових свят: готували, прикрашали будинки.

Що цього дня не можна робити:

► Не можна шити, вишивати, прати та прибирати.

► Вагітним бажано побути цілий вдень вдома. Не бажано зустрічатися з хворими людьми, бо, за народними повір'ями, дитина може народитися нездоровою.

► Не рекомендується жінкам при надії готувати їжу в печі і загалом бути біля відкритого вогню.

► Не варто займатися важкою фізичною працею.

► Забороняється їсти м’ясо та інші продукти тваринного походження, бо триває Різдвяний піст.

Читайте також: