Конституційний суд України розгляне пропозицію щодо відновлення спеціальних пенсій для членів парламенту, як повідомляє «napensii».

Українські депутати звернулися до суду з проханням повернути їм пенсії, які працювали з першого по восьме скликання, охоплюючи період із 1990 року по 1 жовтня 2017 року.

Мета цього клопотання оскаржити конституційність закону 2017 року, який скасував спеціальні пенсії для парламентаріїв.

Звернення підписали 56 депутатів, у тому числі Юрій Бойко із нині забороненої «Опозиційної платформи — за життя». Цікаво, що сам Бойко проголосував за відміну цих спеціальних пенсій у 2017 році. Нардепи стверджують, що їхнє клопотання мотивоване бажанням підтримати своїх колишніх колег із попередніх скликань.

Депутати ВР собі аплодують, фото: youtube.com
Депутати ВР собі аплодують, фото: youtube.com

Якщо Конституційний суд винесе рішення на користь депутатів, закон буде визнано неконституційним і спеціальні пенсії можуть бути відновлені. Це призведе до того, що колишні депутати отримуватимуть максимально допустиму пенсію, яка у 2024 році оцінюється у 23,6 тис. грн на місяць. Річна вартість цих пенсій може досягти 79,2 млн. грн з державного бюджету.

Станом на 1 січня 2024 року середня пенсія українських депутатів складає 17,9 тис. грн, що значно перевищує середню пенсію інших українців, яка становить 5,8 тис. грн, хоча багато хто отримує менше 5 тисяч.

Читайте також:

Пенсійний фонд ввів у ступор українців: настане масове позбавлення субсидій

На яку пенсію можна розраховувати за середньої зарплати та повного стажу: що чекає на простих роботяг

Тепер пенсія буде далеко не для кожного: доведеться прогодовувати себе самому