Починаючи з вересня 2024 року, українці, які надавали житло внутрішньо переміщеним особам, більше не отримуватимуть компенсацію за тимчасове розміщення цих осіб у своїх будинках.

Ця зміна означає завершення проекту «Прихисток», який адмініструвався Департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької області та надавав фінансову допомогу домогосподарствам по всій Україні. Про це повідомляє «znaj.ua».

Проект «Прихисток» був запущений у відповідь на гостру необхідність підтримки українців, які приймали переміщених осіб у своїх будинках в умовах війни, що триває.

З моменту свого створення і до серпня 2024 року ініціатива надала понад 3 мільярди гривень як компенсацію власникам домогосподарств по всій країні, причому лише Вінницька область отримала понад 159 мільйонів гривень. Ця фінансова підтримка допомогла багатьом сім'ям розмістити ВПО, покривши деякі витрати на проживання та утримання їхніх будинків.

Виплати: скрін з відео
Виплати: скрін з відео

Проте із завершенням проекту виплати компенсацій припиняться з 1 вересня 2024 року. Це створить нові проблеми для українських сімей, які приймали переміщених осіб, оскільки їм, можливо, доведеться переглянути свою здатність продовжувати надавати житло без фінансової підтримки, на яку вони покладалися раніше. Це може призвести до ситуації, коли багато ВПО можуть опинитися без тимчасового житла.

Хоча на державному рівні ведуться обговорення щодо можливого продовження проекту до 2025 року, у бюджеті поточного року коштів на ці виплати не виділено. Ведуться переговори з міжнародними партнерами для вивчення можливості продовження виплат, але поки що жодних конкретних угод не досягнуто.

В результаті сім'ям, які приймали переміщених осіб, найближчими місяцями доведеться шукати незалежні рішення, щоб продовжувати забезпечувати своїх гостей.

Читайте також:

Українців залишають без субсидій: тепер комуналка розорить багатьох

Сміятися чи плакати? Які надбавки пропонують пенсіонерам, та й то не для кожного

Тариф буде вдвічі дешевшим: як українцям не розоритися на комуналці