Ціна на банани, улюблений фрукт в Україні, зросла за останні три місяці, досягнувши рекордного рівня. За даними East Fruit, закупівельна ціна перевищила торішній рекорд, піднявшись до 49,8 грн за кілограм. У супермаркетах споживачі наразі платять близько 70 гривень за кіло.

Таке різке підвищення цін пояснюється кількома чинниками. По-перше, зміна клімату суттєво вплинула виробництво бананів у Центральній Америці, що призвело до скорочення пропозиції.

В результаті збільшується попит на банани з Еквадору, який є основним постачальником в Україну та сусідні країни. Крім того, високі ціни на яблука у регіоні спонукали оптовиків та роздрібних торговців підняти ціни на фрукт.

Андрій Ярмак, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, наголошує, що ці фактори є ключовими для зростання цін на банани у Східній Європі.

Банани: скрін з відео
Банани: скрін з відео

Крім того, в Україні відбулося різке зростання оптових цін на банани: ставки досягли рекордних 1,26 долара за кілограм (що еквівалентно 49,80 гривні), перевищивши торішній показник 1,23 долара за кілограм (що еквівалентно 48,62 гривні).

Також блокада портів через російське вторгнення посилила ситуацію, що призвело до підвищення цін на місцевому ринку, оскільки банани тепер імпортуються з альтернативних країн.

Читайте також:

Ціни не перестають дивувати: які продукти подорожчали найбільше

Цей аромат вас здивує: який продукт потрібно додати в банку з кавою, щоб він став ще більш насиченим

Гнитиме і сильно проростатиме: поряд з якими продуктами ні в якому разі не можна зберігати картоплю