Стало відомо, що 20 січня 2024 року пішов з життя актор театру на Таганці Віталій Вашедський. Йому було лише 58 років.

Причини раптової смерті не повідомляються.

"20 січня 2024 року у віці 58 років помер Віталій Євгенович Вашедський, російський актор театру та кіно. Його відхід є великою втратою для театральної та кінематографічної спільноти Росії. <...> Театр на Таганці висловлює співчуття сім'ї, друзям та колегам Віталія Євгеновича", — сказано у заяві прес-служби театру.

Про дату та місце прощання з артистом буде оголошено додатково.

Відомо, що Віталій Вашедський народився 19 жовтня 1965 року у місті Ступіно Московської області.

Закінчив середню музичну школу за класом фортепіано. Переможець фестивалю авторської пісні (1995, Фрязіно Московської області).

У 1990 році закінчив акторський факультет ДІТМ ім. А.В.Луначарського (майстерня С.Н.Арцибашева), а 1998 - режисерський факультет ВДІК ім. С.А.Герасимова (майстерня Є.І.Ташкова).

Віталій Вашедський працював на різних театральних майданчиках, серед них "Сатирикон" та МХАТ імені А.П. Чехова. З 2000 року він грав у Театрі на Таганці, брав участь у виставах "Майстер і Маргарита", "ВВС", "Чотири тости за Перемогу" та інших.

Однак глядачі кількох поколінь знають Вашедського за ролями не лише у спектаклях, а й у фільмах та серіалах. Фільмографія актора налічує близько ста різнопланових робіт. Так, Вашедський приміряв на себе і образ хулігана в картині "Як живете, карасі?", "і відданого друга в "Дюба-дюба", і охоронця в "Д.Д.Д." Досьє детектива Дубровського", проте найбільшу популярність отримав після того, як зіграв майора Буряка у "ДМБ".

У послужному списку Вашедського є такі картини, як "Романови. Вінценосна сім'я ", "Дальнобійники", "Злодійка-2. Щастя напрокат ", "Повернення Мухтара-12", "Бій з тінню", "Конвалія срібляста-2", "Слід», "Сава Морозов", " (4-й сезон), "Громадянин начальник-3". Крім того, актор часто грав епізодичні ролі, наприклад в "Полювання на ізюбря" та в "Солдатах-7".

Серед останніх робіт актора картини "Мисливець" та "Вірус".

Артист також кілька разів брав участь у зйомках документальних фільмів про радянське кіно та історію. У 2024 році у виробництві знаходяться два проекти, в яких був задіяний Вашедський: "За покликом серця" та "Острів Юр'єва".

Читайте також:

Не приманюйте небіжчика до дверей: які речі померлої людини краще не зберігати в будинку

Не стало легендарного актора, фільми з яким дивилися цілими поколіннями

Путін наказав вербувати африканські племена для атаки Україною

Це жахливо: нумеролог показала, як Путін використовує магію дат. 24 = 6, 2022 = 6