Мед - це той продукт, який кожна людина має споживати щодня. Однак, щоб отримати від меду максимальну користь, дуже важливо, щоб його якість була чистою. Ще б пак, багато переваг можуть зникнути на етапі виробництва, якщо він піддасться фальсифікації, тому так важливо знати, як визначити хороший мед.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
Підписатися
Важливо пам'ятати, що тільки якісний і натуральний мед має позитивний вплив на організм.
Його користь полягає в тому, що:
- мед - це добрий джерело антиоксидантів, які можуть захистити організм від запалень;
- містить безліч поживних речовин;
- має антибактеріальні та протигрибкові властивості;
- може заспокоїти біль у горлі та кашель;
- краще для рівня цукру в крові, ніж звичайний цукор;
- може покращити здоров'я серця;
- сприяє загоєнню опіків та ран;
- допомагає при проблемах із травленням, таких як діарея;
- допомагає скоротити калорії, не зменшуючи споживання солодкого;
- має деякі когнітивні переваги. Наприклад, поліфеноли у меді позитивно впливають на згадку.
Визначити наявність у продукті сторонніх добавок можна прямо на ринку. Для цього потрібно знати характеристики натурального меду, щоб по них легко виявити дійсно варіант.
Натуральний мед:
- Має квітковий аромат
- При ковтанні може викликати невелике печіння у горлі
- Має пластичну текстуру
- Густий, але не надто
- Без будь-яких слідів піни зверху
- Містить вкраплення пилку або воску
Ненатуральний мед:
- Зовсім не пахне чи віддає кислинкою
- При ковтанні не призводить до відчуття печіння у горлі
- Відрізняється густою текстурою з грудками або навпаки, надто рідкий
- Має піноутворення на поверхні
Але іноді подібні ознаки зовсім не говорять про фальсифікат, адже буває мед зовсім без запаху, але він є абсолютно органічним. Його бджоли збирають там, де росте іван-чай.
Як перевірити мед на натуральність
Для початку зверніть увагу на його густину. Зачерпніть ложечкою невелику кількість меду і подивіться, як він стікає в тарілку. Підробка стікатиме швидко, а поверхня рівномірно розтечеться по ємності. Натуральний продукт при стіканні сформує подібність гірки.
Також можна використовувати звичайний хліб. Зануріть його в мед хвилин на 10. Якщо він затвердів, значить у меді відсутні домішки. Якщо ж хліб залишився м'яким, це говорить про неблагонадійність продавця.
Є ще один спосіб. Засвітіть сірник і піднесіть до меду. Спробуйте підпалити продукт. Органічний плавиться і шипітиме, а ось розбавлений закипить.
А ось визначити наявність крохмалю, який часто додають до густини, можна дуже просто. Наповніть склянку водою і розведіть у ній 1 столову ложку меду, потім додайте одну краплю йоду. На фальсифікат вкаже осад на дні і зміна відтінку на синюватий.
Читайте також:
Солодкий еліксир довголіття: чим корисний мед для людей похилого віку
Гастрономічний шедевр: рецепт качки в апельсиново-медовому соусі з яблуками та картоплею
За якої температури потрібно зберігати мед, щоб він завжди залишався корисним і не псувався