До зими залишився місяць-два, але вже зараз на дорогах можна зіткнутися з небезпекою, схожою на кригу. Багато водіїв розуміють це надто пізно, коли їхні машини починають ковзати.

Опале листя на дорозі може бути так само небезпечне, як ожеледиця або ущільнений сніг. Проблема в тому, що багато з цих листків мають гладку поверхню, і при зіткненні з ними машина втрачає зчеплення.

Якщо це листя ще мокре, ситуація погіршується. Іноді можуть виділяти сік під тиском коліс, що робить дорогу ще слизькою. У такому разі, машина поводиться, як на льоду.

Що ж робити, як безпечно їздити дорогами, посипаними листям, особливо в районах, де практично немає асфальту?

По-перше, пам'ятайте, що небезпека здебільшого виникає при маневрах. Якщо ви просто рухаєтеся листям з прямо встановленим кермом і не різко гальмуйте або не раптово повертаєте, шанси на втрату зчеплення менші.

Уникайте різкого гальмування та різких руліжок, коли дорога вкрита листям.

Особливо будьте обережні, якщо перед вами кілька шарів листя - це небезпечніше, ніж самотнє листя.

На щастя, найбільше листя скупчується на другорядних дорогах, і широких проспектах така проблема трапляється рідше.

Пам'ятайте, що навіть сухе листя може бути слизьким, особливо у певних видів дерев, таких як клен, чиє листя містить сік, що робить їх слизькими.

І не забудьте, що трамваї ще більш уразливі перед листям, тому що у них немає протектора, щоб виштовхувати вологу з рейок. Тож будьте обережні на перехрестях з трамвайними коліями.

Крім того, пам'ятайте, що опале листя може приховувати лід, особливо після нічних заморозків. Якщо дерева втратили все листя за ніч, це може свідчити про наявність льоду на дорозі.

Загалом осінь – це час, коли водіям потрібно бути особливо обережними. Поступово перемикайтеся на зимовий режим керування, тому що слизька дорога - це серйозна загроза.

Читайте також:

Вчимося готувати стріт-фуд вдома: рецепт справжнього сирного соусу, який здатний прикрасити будь-яку страву

Перукарям, таксистам та майстрам манікюру приготуватися: у Раді придумали щось нове з податків

Знову роздаватимуть безкоштовні LED-лампочки: як їх отримати, щоб узимку заощадити електрику.