Часто дороги села так вузькі, що не дають можливості навіть припаркувати авто на краю проїжджої частини. Вільними залишаються лише тротуари.

Іноді є спеціальні знаки, що дозволяють паркуватись на тротуарі. Але в більшості випадків такі "роздільні" знаки відсутні.

Зазвичай паркування на тротуарі це вимушена необхідність через відсутність вільних місць для паркування.

У багатьох українських містах працюють інспектори з паркування. Інспектори проводять свій робочий день саме у пошуку тих паркувань, які запаркувались із порушенням правил. Їх не цікавить питання збільшення кількості паркувальних місць. Їх цікавить лише кількість ухвал про накладення штрафів.

При цьому існує загальна думка, що на тротуарах автомобілям паркуватися заборонено, оскільки тротуари призначені виключно для пішоходів. Однак, це не так. Стоянку для певних типів транспортних засобів на тротуарах дозволено, але з дотриманням певних умов.

Що передбачено правилами

Згідно з п. 1.10 ПДР тротуар – це елемент дороги, призначений для руху пішоходів, що прилягає до проїзної частини або відокремлений від неї газоном.

Відповідно до п.п. "б" п.15.10 ПДР Стоянка забороняється на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками).

У той же час згідно з 15.6 ПДР дозволяється стоянка легкових автомобілів та мотоциклів у місцях, позначених дорожніми знаками 5.38 (Місце для стоянки), 5.39 (Зона стоянки), встановленими з однією з табличок 7.6.2, 7.6.3, 7.6.5 на табличці.

Однак, якщо відсутні будь-які з "роздільних" знаків, закон також дозволяє стоянку на тротуарі, але тільки для легкових автомобілів та мотоциклів і за певних умов.

А саме, згідно з п.п. "в" п.15.10 ПДР стоянка забороняється на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається не менше 2 м.

Таким чином, правила дозволяють паркуватися легковим автомобілям і мотоциклам на тротуарах за відсутності спеціальних знаків.

Однак головними умовами для такого паркування є паркування на краю тротуару та залишення на тротуарі 2 метри для вільного руху пішоходів.

Нагадаємо: Порушення правил стоянки передбачає 340 грн. штрафу (ч.1 ст.122 КУпАП). Якщо автомобіль припаркований так, що перешкоджає руху пішоходів, то штраф становить 680 грн (ч.3 ст.122 КУпАП).