Якщо до звичайної домашньої картоплі, запеченої в духовці, додати трохи фантазії, то підкорити навіть гостей можна оригінальною стравою - картопля-гармошка в духовці.

Так, всі знають, що відтінити і зробити смак картоплі багатшим, соковитішим і ароматнішим, може допомогти невелика кількість сухої домашньої ковбаси або сала (так само можна використовувати бекон).

Також сюди добре вписується чебрець, тому також можна трохи поекспериментувати зі спеціями.

Отже, для приготування "картоплі-спіральки" з копченою ковбасою та сиром у духовці знадобляться такі продукти:

  • картопля (велика) - 1,6 кг (8 шт.);
  • сир твердий – 200 г;
  • ковбаса копчена (напівкопчена) - 200 г;
  • олія оливкова - 45 мл (3 ст. ложки);
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений - за смаком.

важливо!

  • Для страви "картоплі-спіральки" картоплю потрібно використовувати велику, відмінно підійдуть бульби саме молодої картоплі.

Отже, кілька великих бульб молодої картоплі потрібно вимити жорсткою щіткою під проточною водою, після чого обтерти насухо кухонними рушниками.

Далі викладаємо картопля у форму для запікання (або лист) і відправляємо в розігріту духовку. При температурі 180 градусів запікаємо картоплю 40 хвилин.

Запечена картопля викласти на блюдо і дати охолонути.
(Духовку можна не вимикати.)

Тим часом сир нарізаємо тонкими квадратними скибочками (приблизно 4х4 см), а ковбасу – тонкими кружальцями.

Картоплю, що остигнула, викласти на обробну дошку і надрізати поперек (через 0,5-0,7 см), не розрізаючи бульбу до кінця і використовуючи як обмежувач палички для суші або дерев'яні шпажки.

Наповнюємо картопля ковбасною та сирною нарізкою, вставляючи шматочки між пластинами картоплі, чергуючи їх.

Форму для запікання потрібно змастити оливковою олією (10 мл). Викласти картопляні заготовки у форму. За допомогою кулінарної кисті змастити картоплю оливковою олією з усіх боків.

Посолити та поперчити картоплю (враховуйте, що ковбаса та сир вже солоні).

Форму відправляємо у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 25 хвилин. Готовність страви можна перевірити ножем або зубочисткою – картопля повинна легко проколюватися.

До столу подавати "картоплю-гармошку" можна у доповненні овочів, свіжих салатів або зелені, також можна додати улюблений соус або кетчуп.

Читайте також:

Ви дуже ризикуєте: чому не можна їсти пророслу картоплю і чим вона небезпечна

Як почистити цілу каструлю молодої картоплі всього за одну хвилину: такого ви точно не бачили

На такому можна і збирати картоплю, і кабанчика перевозити: китайці показали пікап для українського села.

Захочеться хапати одразу двома руками: рецепт ніжних млинців із баклажанів із картоплею