Найпопулярнішими ягодами на ділянках українців зазвичай є смородина, малина та полуниця. Але є й ті дачники, які висаджують і ожину.

Восени кущі потрібно обов'язково обрізати, але для цього важливо знати всі правила. Ми пояснимо це настільки простими словами, що навіть початківець зрозуміє.

Ожина, зображення з вільних джерел
Ожина, зображення з вільних джерел

Щоб добре підготувати ожинові кущі до майбутньої зими, слід обрізати всі пагони, що дали врожай. Ця рекомендація актуальна для прямостоячих сортів, що стелиться. Якщо вам складно визначити, які з гілок вже "відпрацювали", зверніть увагу на їх колір: молоденькі пагони, як правило, світлі, коричневі або мають зелений відтінок, тоді як старі - бурі і темні, на них можна побачити засохлі бутони.

Після цього слід ліквідувати ті гілки, на яких помічено поразки, завдані шкідниками. Видалення підлягають відростки з корою, що розтріскалася, здуттями та іншими пошкодженнями. Зверніть увагу: пеньки виявляють схильність до загнивання. Це означає, що батоги слід обрізати під корінь.

Ожина, зображення з вільних джерел
Ожина, зображення з вільних джерел

Обрізці потрібно піддати і молоді пагони, залишивши тільки найздоровіші та найміцніші екземпляри. Тонкі, слабкі та короткі гілки з незміцнілою корою не зможуть пережити зиму. У садівників прийнято зберігати 5-8 таких гілок. Їх укорочують до двох метрів завдовжки, а бічні пагони – до 0,6 метра.

І останнє: роботу слід проводити у захисних рукавичках, використовуючи стерильний та гострий секатор.

Читайте також:

Зола може нашкодити: коли правильно вносити це добриво восени та з якими рослинами заборонено.

Фінальний штрих: обов'язково зробіть це з малиною восени – потім урожай ягід вас вразить.