Нещодавні зміни правил роздрібного ринку електроенергії в Україні наразі вимагають, щоб громадяни, які використовують електрику для непобутових цілей, перейшли на комерційний тариф.

Ці зміни мають суттєві наслідки для споживачів, які займаються такими видами діяльності, як ведення бізнесу, майнінг криптовалюти або надання платних послуг, оскільки вони більше не можуть використовувати нижчі внутрішні тарифи на електроенергію з цією метою.

Споживачі, які використовують електроенергію для цілей, відмінних від побутових потреб, зобов'язані повідомити свого постачальника енергії та перейти на комерційний тариф. Це стосується всіх видів діяльності поза типовим побутовим споживанням.

Наслідки недотримання:

Якщо постачальник електроенергії виявить, що клієнт використовував електроенергію для непобутових цілей, не повідомивши його, він заднім числом перерахує споживання протягом останніх шести місяців.

Перераховане споживання оплачуватиметься за комерційним тарифом, який значно вищий за внутрішній, що призведе до суттєвих додаткових витрат.

Лічильник електроенергії. Фото: скріншот YouTube-відео.
Лічильник електроенергії. Фото: скріншот YouTube-відео.

Порушення можуть призвести до великих штрафів або стягнень, що додасть додатковий фінансовий тягар.

Кроки, щоб уникнути штрафів:

Зверніться до свого постачальника електроенергії, щоб обговорити перехід на комерційний тариф і як він застосовується до вашої конкретної ситуації.

Підпишіть договір на постачання електроенергії або як юридична особа або як індивідуальний підприємець, щоб відповідати новим комерційним умовам.

У випадках, коли частина споживання припадає на бізнес або інші види діяльності, не пов'язані з домашнім господарством, може знадобитися встановлення окремого лічильника, щоб розрізняти побутове та комерційне використання.

Читайте також:

Водіям приготуватися: штрафуватимуть на 34 тисячі гривень – доведеться продавати чи міняти авто

Пенсіонерів почали штрафувати: з кого "здеруть" понад 10 тисяч гривень

Штрафи в сотні тисяч гривень за лічильники: на кожного українця чекає серйозна перевірка