В Україні триває режим загальної мобілізації та громадян нашої країни вже почали отримувати повістки поштою.

Але, як виявилося, не всі нали, що перша повістка, яку отримують чоловіки - повістка для уточнення даних. Тобто вона не передбачає відправлення на навчання і. тим паче в зону бойових дій. Так що ж таке "бойова" повістка і коли її дають.

Повістка
Повістка

Бойова повістка, також відома як мобілізаційне розпорядження, це документ, який видається військовозобов'язаним для негайного призову на службу під час мобілізації. Вона вимагає термінової явки у вказане місце збору для подальшого направлення до військової частини. На відміну від звичайних повісток, бойова повістка означає готовність до відправки на службу.

Бойова повістка містить ключову інформацію: ПІБ військовозобов'язаного, дату та місце явки, адресу військової частини та перелік необхідних документів, у тому числі паспорт та військовий квиток. Цей документ видається особисто та його відмова чи ігнорування тягнуть за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Важлива відмінність бойової повістки від звичайної полягає в тому, що її не можна одержати випадково на вулиці. Її вручають лише після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та після того, як усі облікові дані вже уточнені. Тобто військовозобов'язаний уже пройшов усі необхідні перевірки перед одержанням цього документа.

ТЦК
ТЦК

Ігнорування бойової повістки може мати серйозні наслідки. Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, за ухилення від явки після отримання мобілізаційного розпорядження передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Читайте також:

Долеве рішення ЗСУ: якою тепер буде мобілізація для чоловіків 50+.

Порядок денний вручать прямо в під'їзді, і це буде не ТЦК чи "Укрпошта": чим здивує мобілізація восени.