У церковному календарі 1 березня – це день пам'яті 12 святих мучеників Кесарійських : Памфіла пресвітера, Валента диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Іуліана, Самуїла, Іллі, Данила, Єремії, Ісаї. За часів правління Діоклетіана у Кесарії Палестинській вони постраждали за віру.

А ще 1 березня вшановують пам'ять праведної Маріамни, сестри апостола Філіпа II.

Вона була однією з жінок, які допомагали проповідувати Слово Боже апостолам. Праведна Маріамна дала обітницю дівства і стала супутницею своїх братів, апостола Пилипа та апостола Варфоломія.

У народі 1 березня відзначають Ярилів день, або Зимобор . Ярилу шанували як бога сонця та родючості. Від Ярила земля прогрівається. Ярило – язичницький бог сонця та родючості давніх слов'ян. До нього тягнеться все живе, щоб зміцніти, набратись сил і дати зростання.

З давніх-давен вважалося, що якщо вагітна цього дня встане на пагорб і подивиться на перше сонце весни, то у неї народиться сильна і здорова дитина.

Бабки-повитухи топили в будинку південний сніг, а талою водою вмивалися і мили руки - щоб "чистими стати і дитину прийняти".

Саме на Ярилі наші предки в середньовічній Русі зустрічали Новий рік, до 1348 р. 1 березня - офіційна дата наступу Нового року.

Що не можна робити цього дня:

  • Сьогодні не слід позичати і віддавати борги.
  • Займатися важкою фізичною працею небажано
  • Не варто сваритися і використовувати лайку.

Наші предки мали чимало традицій і приймуть на 1 березня:

  • Якщо у цей день сильний вітер, то буде йти сніг;
  • густий туман віщує ненастінне літо;
  • паводок сьогодні – до великої кількості комах та шкідників улітку;
  • якщо ворони голосно каркають – чекайте на похолодання.

1 березня День Ангела святкують: Самуїл (Самійло), Ярема, Данило, Ілля, Павло, Юліан, Роман, Салівон, Памфіл, Ніна, Порфирій, Нестор.

Читайте також:

Путіну настав кінець: ракет більше немає, Кремль уже в паніці

Це знамення: У Криму стався сильний землетрус. Перші подробиці

Путін збожеволіє: Грузія піднесла потужний сюрприз