Православна церква 10 лютого вшановує пам'ять Єфрема Сирина, проповідника і богослова. Цей день у народі називають "Днем чудес" - із вами може статися справжнє диво. Ще свято називають "Єфрем Вітродуй", "Єфрем - Цвіркунів заступник", а також відзначають іменини домовика.

Святий Єфрем народився в Месопотамії у місті Нізібії, у сім'ї праведних християн. В юності Єврем вирішив стати ченцем, через що пішов у пустелю. З дитинства святий був удостоєний даром премудрості - розчулення душ усіх, хто слухав його повчання.

Якось святий Єфрем побачив уві сні богоносного отця. Той, подібно до ангела, тримав у руці свисток і запитав у преподобного: "Хто може прийняти і зберегти цей сувій?" Голос відповів йому: "Ніхто інший, крім Єфрема, угодника Мого".

Єфрем відкрив рота і богоносний чоловік вклав йому в рот свиток, який преподобний проковтнув. Невдовзі святий почав говорити і писати навчальні промови. Промови Єфрема могли збудити страх Господній і наставити на шлях покаяння.

Все життя преподобний Єфрем присвятив спасіння інших людей. У глибокій старості, провіщаючи свою смерть, святий відійшов до Бога.

Народні прикмети:

  • якщо 10 лютого сильний вітер — весь рік буде холодним і сирим;
  • низько по землі стелиться дим — чекайте на снігопад;
  • якщо вбити в будинку комаху — можна розлютити домовика;
  • піти цього дня на риболовлю — до багатого улову.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня православна церква забороняє лаятися, сваритися, лихословити. Тому наші предки намагалися жити в мирі, пробачати один одному невеликі непорозуміння.

Що можна робити сьогодні

Цього дня було заведено особливо ретельно прибирати в оселі. А дівчата намагалися багато дивитися у дзеркало після полудня, щоб надовго залишатися молодими і красивими.

Читайте також:

Як позбутися молі в шафах, не купуючи будь-яку хімію в магазині

Данилов розповів, що Кремль уже почав благати Україну про переговори. Навіть зібрали перемовників

Кадиров вже збирається піти на Польщу та влаштувати там "денацифікацію"