За останню добу планету Земля в буквальному сенсі слова "трясе". Ще б пак, Туреччина і Сирія, де загинуло від наслідків стихії вже понад 6 тисяч людей – не єдині постраждалі країни. Землетруси меншої потужності були таож в Молдові та Румунії, а ще на Тайвані та Гаваях. Звісно, що українці хвилюються, чи може активність земної кори позначитись і на Україні.

Мало хто знає, але з початку 6 лютого, коли Туреччину сколихнув руйнівний землетрус, у світі зафіксовано вже близько 800 землетрусів. Про це свідчать дані Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру. Водночас, у європейсько-середземноморському регіоні за останні 24 години зареєстровано 351 землетрус.

Україна перебуває в менш небезпечних умовах, ніж Туреччина, проте водночас землетрус може бути і тут.

Так, наприклад, жителі міста Новодністровська відчули землетрус мангітудою 3,0 за шкалою Ріхтера 23 грудня на Буковині. А ще відносно сильний землетрус був 23 вересня 2021 року на кордоні Тернопільської та Івано-Франківської областей. Магнітуда тоді досягла 4,3 бала, центр був за 15 кілометрів від Чорткова, але люди зазнавали поштовхів у радіусі 100 кілометрів.

Загалом, як кажуть фахівці, сейсмоактивні зони оточують Україну на південному заході та півдні. Це такі зони:

  • Закарпатська,
  • Вранча (Румунія),
  • Кримсько-Чорноморська,
  • Південно-Азовська сейсмоактивна зона.

При цьому найсильніші землетруси можуть статися в Криму, який має власні сейсмоактивні зони, зокрема південне узбережжя (ПБК).

"Там 1927 року стався такий сильний землетрус, що він фактично все узбережжя зруйнував", - зазначає сейсмолог Олександр Кендзера.

Також фахівець попереджає, що від землетрусів із осередками (джерелами) у зоні Вранча, розташованої на території Румунії, сейсмічні хвилі з великою ймовірністю можуть викликати коливання у Києві.

До речі, інженер Дмитро Макагон переконаний, що нові будинки в українських містах здатні витримати землетруси до семи балів. Так, за його словами, новобудови Києва витримають сейсмічну активність на рівні п'ять балів, у Львові - шість балів, а найбільш стійкими є нові будівлі Одеси - до семи балів.

Читайте також:

Чорний дим до небес: у Росії палає найбільша нафтобаза, що забезпечує паливом країну

Зеленський висловив співчуття: найпотужніший землетрус у Туреччині, багато хто не вижив. Що відомо

Вміє насмішити: Кадиров призначив юного племінника віце-прем'єром. Фото хлопця