Стало відомо, що у 2023 році мінімальний страховий стаж для жінок та чоловіків становить 30 років. Надалі необхідна тривалість стажу зростатиме на один рік, поки 2028-го не досягне 35 років. При цьому критичним стане 2025-й: з цього моменту більшість українців не зможуть вийти на пенсію вчасно.

Що ж до зміни статусу у 2023 році, то для того, щоб стати пенсіонером у 60 років, потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу.

З іншого боку, якщо у 2023 році людина досягла пенсійного віку 60 років, проте вона не має необхідного страхового стажу тривалістю 30 років, то пенсію їй призначать після досягнення 63-х років. При цьому законодавчі вимоги до стажу будуть такі: від 20 років до 30-ти.

Якщо й у 63 роки зазначеного стажу (від 20 до 30 років) не набереться, пенсію призначать у 65 років, але за умови наявності страхового стажу від 15 до 20 років (п. 4 ст. 26 Закону № 1058).

Якщо ж трудовий стаж менше 15 років, українці, які досягли 65 років, замість пенсії зможуть отримувати соціальну допомогу від держави за умови, якщо після 65 років у пенсіонера дохід буде меншим за прожитковий мінімум.

Раніше в Пенсійному фонді вважали, що навіть за зміни вимог до стажу близько 55% українців все одно зможуть вийти на заслужений відпочинок у 60 років. Але ці оцінки були складені ще до пандемії та повномасштабної війни. Тільки з початком повномасштабної війни близько трьох мільйонів українців перестали платити ЄСВ, тож їм не зараховують стаж.

Якщо ситуацію не змінити та вимоги до стажу не переглянути, то за формально існуючого пенсійного віку 60 років українці будуть змушені працювати до 63 або навіть 65 років. Усі, хто не виконає вимог щодо стажу, не зможуть вчасно отримати пенсію.

Ткаченко вважає, що необхідно зупинити зростання вимог до стажу на рівні 30 років і при цьому підвищити всім пенсійний вік до 65 років. На такий крок уже пішла більшість європейських країн.

Читайте також:

Чорний дим до небес: у Росії палає найбільша нафтобаза, що забезпечує паливом країну

Його любили мільйони: не стало зірки культового фільму "Поліцейська академія"

Початок великого наступу на Україну: генерал розповів про перші ознаки