Чай - один із улюблених напоїв для більшості людей. Його люблять різним: пряним, запашним, терпким, трохи солодкуватим, з мускатним присмаком... Але далеко не всі знають, як правильно його приготувати, щоб отримати справжнє задоволення та користь від цього незвичайного напою.

Помилка №1. Неправильна кількість чаю при заварюванні

Так, правильна пропорція 1 ложка чаю на чашку окропу, або іншими словами: на 200 мл води достатньо використовувати 2 г листового чаю. Якщо не дотриматися цієї пропорції, то чай може вийти перезавареним і гірким або навпаки настоєм без характеру смаку та аромату.

Помилка №2. Повторне заварювання

Важливо знати, що багаторазове заварювання чайного листа допустиме лише в китайсько-японських чайних традиціях приготування улуну, пуеру, зеленого та деяких сортів білого чаю. При цьому чорний чай при повторному заварюванні перестає бути тонізуючим напоєм, він втрачає свої смакові якості.

Крім того, чай, що охолонув, вже ніколи не завариться повторно належним чином. Користування в такому напої не буде, тому що він віддасть усі корисні речовини при первинному заварюванні. А деякі сорти низькоякісного чорного чаю можуть виділяти токсичні мікроелементи.

Помилка №3. Неправильний час заварювання

Кожен сорт чаю потребує певного часу наполягання:

  • чорний чай, улонг та пуер необхідно заварювати 3-5 хвилин;
  • зелений та білий чаї – 2-3 хвилини;
  • тизани - 5 хвилин.

При занадто довгому заварюванні фенол, ліпіди та ефірні олії, що містяться в чаї, починають спонтанно окислюватися, що зводить нанівець всю користь теїну і псує смак і аромат напою.

Неприємна гіркота, що виникає при тривалому заварюванні, найчастіше буває викликана не високим вмістом кофеїну, як багато хто вважає, а присутністю в напої шкідливих речовин. Як тільки чай заварився, слід забирати заварку з води.

Помилка №4. Неправильна температура води для заварювання

Як правило, чай заварюють окропом, температура якого становить 95 градусів. Чорний чай, улонги, і тизани чудово розкриваються саме за такої температури. А ось ніжні бруньки та листя зеленого чи білого чаю можна обпекти, від чого постраждають смак та аромат. Температура води безпосередньо залежить від ферментації чаю (що вона більша, тим вище градус води) та виду заварки.

Кожен сорт чаю має свої нюанси, але загальні рекомендації такі:

  • 100 ° С - чорний чай, пуер, улонг, тизан
  • 75-85 ° С - зелений і білий чаї

Читайте також: