Цілком зрозуміло, що під час воєнного стану обов’язком кожного громадянина України є стати на захист своєї країни — це визначено Статтею 6 Конституції. От тільки багатьох українців хвилює той момент, що повістки зараз вручаються не за місцем проживання, а навіть у магазинах та на вулицях, не кажучи вже про блокпости.

Адвокати у законності такого вручення одностайні -вручати повістки можна будь-де, оскільки законом ніяк не регламентується місце вручення повісток.

При цьому експерти нагадують, що сьогодні в Україні існує чотири види документів, які можна назвати загальновідомим терміном повістка:

  • повістка для уточнення облікових даних;
  • повістка на проходження військово-лікарської комісії;
  • повістка на призов до армії (на разі не видається);
  • мобілізаційне розпорядження (для відряджання).

Причина, чому на блокпостах можуть видавати повістки, досить проста: місцеві військкомати можуть не знати інформацію про кожну окрему людину, тож видають виклики для надання особової інформації усім. Проте це не завжди тягне за собою мобілізацію чи відрядження на передову.

Разом з тим варто знати, що військові не мають права вручати повістки. Такі пговноваження є лише у представників Територіального центру комплектації з відповідними повноваженнями.

Наприклад, адвокат Роман Сімутін нагадує, що блокпости створюються за наказом військового командування і там за спільним наказом з військово-цивільною адміністрацією (ВЦА) запроваджується особливий режим, який частково обмежує конституційні права людини. Саме тому, на блокпостах військові мають право на перевірку документів, поверхневий огляд автомобіля тощо.

Читайте також:

Зовсім поганий: Лавров на старості років розсмішив світ, розповівши історію про втрати Росії

Вже другий інфаркт: Ігоря Ніколаєва намагаються врятувати лікарі. Що відомо про його стан

Куля не взяла, але будинок зустрів труною: у потужній аварії не стало захисника України