Сьогодні, 3 лютого, Православна Церква вшановує пам'ять преподобного Максима Сповідника, який народився в Константинополі близько 580 р. н.е. Благородні батьки дали йому чудову освіту. Він був одним із радників імператора Іраклія (610-641), коли імператор та його оточення були названі монотеритами (що відкидають людську волю в Ісусі Христі, тим самим полегшуючи значення його хресних страждань), бачачи, що він поділяв єресь), Максим залишив імператорський двір і вирушив до Хрисопольського монастиря, де прийняв чернечий постриг.

З того часу 3 лютого люди святкують Максима Утішителя і вірять, що він допоможе у будь-якій біді. Наші пращури вірили, що людина, яка щиро помолилася Максимові за близького 3 лютого, може покращити як своє життя (нагорода за милосердя), так і людину, за яку моляться.

Також у цей день молилися за благополуччя сім'ї. Подружжя виходило надвір, тримаючись за руки, і разом струшували з дерев іній. При цьому говорили: "Що Бог поєднав, то людині роз'єднати не під силу".

Що не можна робити у День Максима:

Головне, чого не можна робити 3 лютого в Максимів день, то це лаятися і сваритися в хаті. Згідно з прикметою, людина, яка посварилася цього дня під час конфлікту, може вселити страх на всю сім'ю, перешкодити їм заснути вночі, залучити до оселі злих духів, які ховають речі.

3 лютого також забороняє ігнорувати почуття інших. Звичайно, цього правила потрібно дотримуватися завжди, але саме Максим може завдати серйозних проблем, якщо не помітить інших.

Не можна сваритися з близькими 3 лютого - краще виявити до своєї другої половинки граничне кохання та ніжність. Інакше святий Максим може розгніватися і тимчасово позбавити подружжя сімейного щастя, доки вони не усвідомлюють своїх дій і не зроблять висновків.

У День Максима не залишайте голодних без нагляду. Тому господині цього дня мають пекти пироги з різними начинками, щоб порадувати не лише домочадців, а й сусідів, перехожих та жебраків. Якщо цього не зробити, додому повернуться голод та злидні.

Згідно з старовинною народною прикметою, сіль 3 лютого не позичати — разом із сіллю господиня дарує сім'ї частинки щастя і достатку.

Народні прикмети

  • Якщо у небі багато хмар, слід очікувати рясного врожаю пшениці.
  • Яскраво світить сонце – найближчими днями будуть морози.
  • Якщо у цей день не відбулася запланована зустріч, то це на добро. Не варто зневірятися.
  • Якщо зробити добрі справи, найближчим часом добро повернеться.

Читайте також:

"Начебто Аполлон: як виглядає Джейсон Стейтем із волоссям. Фото"

На нього чекала Олімпіада: під Бахмутом обірвалося життя відомого українського спортсмена

Зірку фільмів "Злодії в законі" та "Десять років без права листування" Щербакова терміново госпіталізували