Днями фахівці Українського Гідрометеорологічного центру попередили мешканців регіону, що через льодові явища і як результат – значне затоплення заплави, можливе затоплення житлових будинків та порушення транспортного сполучення в окремих прирічних селах. У повідомленні йшлося, що такої сильної зимової повені на Чернігівщині не було близько 130 років.

Попередження Укргідрометцентр опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Наголошувалося, що з 27 по 30 січня на ділянці верхнього Дніпра в межах Чернігівської області утримається значне затоплення заплави, порушення транспортного сполучення з окремими прирічними селами вздовж верхнього Дніпра та затоплення житлових будинків ряду сіл Чернігівського району Чернігівської області.

Через це оголошено третій рівень небезпеки – червоний.

Крім того, синоптики очікували, що на притоці Десни на річці Снові виникне перевищення небезпечної позначки переливу води через автошлях місцевого значення в Корюківському районі Чернігівської області.

Але ж не дарма кажуть, що "в страху очі великі".

Так, інформація про Чернігівщину 28 січня з блискавичною швидкістю поширилася у соцмережах та українських Telegram-каналах. При цьому багато хто написав, що є загроза підтоплення не лише регіону, а й Києва.

У Гідрометцентрі вже заявили, що реагувати на тривожні повідомлення про загрозу затоплення Києва протягом найближчих кількох днів не варто.

Метеорологи запевнили: жодної загрози затоплення та інших негативних наслідків від повені на Чернігівщині та вказали на "проколи" тих, хто прагне залякати людей. Звернення до киян щодо фейкових заяв про затоплення столиці з'явилося на офіційному каналі Укргідрометцентру.

Щоб спокійно спати і не переживати через неіснуючі загрози з анонімних "вкидів", фахівці Укргідрометцентру пропонують стежити за новинами та прогнозами на їх офіційному сайті . І не реагувати на повідомлення, автори яких припускаються грубих помилок, що тільки підтверджують некомпетентність тих, хто їх писав.

"Для довідки: ситуацію зі станом водних об'єктів відстежують гідрологи, а не метеорологи. Перед тим, як писати інформацію, ознайомтеся з матеріалом та не залякуйте громадян", - звернулися фахівці Укргідрометцентру до "знавців" регіональних підтоплень з анонімних пабліків.

Читайте також:

Автомобільна українізація: автоумільці із радянських Жигулів виготовляють українські електрокари. Фото

Не стало легенди: він створив кота Леопольда та милого мамонтеня з мультика про маму

«І раптом така ненависть»: Валюха зі «Сватів» різко висловилася про президента Володимира Зеленського, з яким працювала в кіно