Українці з трепетом слідкували дві доби за результатами другого туру президентських виборів у Чехії. Ще б пак, від політичного курсу нового президента залежатиме не тільки розвиток Чехії. Новий президент може вплинути на допомогу Україні в рамках війни з Росією. І от стало відомо, що коаліції з Путіним можна не боятись.

Після підрахунку 94% голосів громадян Чехії стало відомо, що екс-командувач генштабу Чехії відставний генерал Петро Павло перемагає мільярдера Андрія Бабіша за підсумками другого туру виборів чеського президента.

При цьому, за даними видання Aktualitу , Павло здобув перемогу у всіх регіонах, крім чотирьох. Найбільше його підтримали у Празі – понад три чверті голосів.

8 березня 2023 року генерал армії у відставці Петро Павло офіційно змінить Мілоша Земана на посаді глави держави, який до 24 лютого 2022 року був одним із найбільш проросійських глав держав у ЄС.

Зазначимо, що Україна щиро радіє такому вибору народу Чехії. Так, Президент України Володимир Зеленський уже привітав екс-генерала НАТО Петра Павела з перемогою на президентських виборах в Чехії.

"Щиро вітаю Петра Павела із переконливою перемогою на виборах Президента Чеської Республіки. Ціную вашу підтримку України та нашої боротьби проти російської агресії. Буду радий тісній особистій співпраці на благо народів України та Чехії та в інтересах об'єднаної Європи", - написав Зеленський у Twitter.

Нагадаємо, що у разі своєї перемоги Павло обіцяв потужну підтримку Україні у всіх напрямках. Водночас його конкурент Бабіш просував меседжі про те, що допомога Україні надто дорого коштує Чехії, а його син переховувався від слідства в окупованому Криму. Крім того, Бабіш заявляв, що не став би посилати чеських солдатів на допомогу Польщі або країнам Балтії, якби на них напала російська армія.

Читайте також:

Настав час перевірити дитячі іграшки: у мережі показали подряпану модельку Hot Wheels, за яку можна отримати 100 тис. доларів

Після березня буде «бавовна» у Москві: військовий ЗСУ розповів про секретний план української армії проти Кремля

Любив обійматися з Путіним: легендарного бійця Конора Макгрегора збила машина