Нещодавно Україну сколихнув скандал, коли суспільство дізналось, що Міноборони планує закуповувати для армії яйця за ціною по 17 грн за штуку. Про це свідчила угода між Міноборони та ТОВ "Актив компані" на покупку харчів на суму понад 13 млрд гривень. І хоч 23 січня голова Міністерства оборони Олексій Резніков заявив про помилку у документі про ціну яєць, наголосивши, що насправді там мало бути 170 грн. за кілограм яєць (це 85 грн. за десяток), але українців тема цін на продукти таки зачепила сильно.

І справді, за останні 3 роки найнижча ціна на яйця була у березні-квітні 2020 року. Тоді вона коливалася від близько 16 до 20 грн за десяток.

Сьогодні ж ціна на цей важливий продукт харчування майже космічна.

Разом з тим, українські "золоті" яйця найближчим часом можуть таки подешевшати. Про це розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, повідомляє "Обозреватель".

За її словами, це станеться в найближчі два місяці – ціни впадуть на 10-15%, що пов'язано насамперед із поступовим збільшенням поголів'я курей. Більше того – після Великодня вартість знизиться ще на 35-40%, не лише через зниження попиту після свята, а й через потепління.

"Оскільки поголів'я курей-несучок поступово відновлюється, в найближчі два місяці ціна на яйця може знизитися, проте не так суттєво, як хотілося б: на 10-15%. Суттєвіше зниження ціни спостерігатиметься після Великодня", - зазначила експерт.

Чому зазвичай у весняно-літній період знижуються ціни на яйця:

  • ціноутворення на ринку яєць нерідко залежать не від рівня собівартості, а від ситуації на ньому у конкретний момент;
  • збільшення пропозиції від господарств населення;
  • зміна раціону харчування птиць;
  • інші умови зберігання яєць в період дії підвищених температур.

Що ж стосується першого кварталу 2023 року, то в цей період все ще очікуються коливання цін на яйця, але суттєвих стрибків експерти не прогнозують.

До цього періоду будуть спостерігатися незначні коливання цін як в сторону зменшення, так і в сторону їх збільшення.
До слова, за даними Держстату, за рік яйця в Україні подорожчали на 77%, втім у грудні порівняно з листопадом ціна знизилася на 2,3%. У Zakaz.ua уточнюють, що наприкінці 2022 року в середньому десяток коштував 64,3 грн.

Читайте також:

Дуже апетитно та незвичайно: як приготувати ніжні оладки з крабовими паличками та сиром

Надовго збереже свіжість: що покласти поруч із хлібом, щоб він не черствів кілька днів

Що можна і не можна робити у четвер і навіщо цього дня кидати дрібницю у воду. Прикмети та забобони