Орхідеї мають незаслужену репутацію важких у догляді рослин, але це не поширюється попри всі види. Фактично, якщо трохи більше дізнатися про рослину, легко зберегти їх здоровими. І навіть якщо вам здається, що орхідея засохла чи померла, її можна відродити багато разів.

Орхідея - рослина тропічного походження, яка потребує досить високої вологості довкілля. В помірному кліматі орхідеї зазвичай потрібний щотижневий полив, який підтримує певний рівень вологості субстрату між ними, збільшуючи частоту більш теплі місяці. Коли цього немає, орхідея починає засихати. Якщо ви хочете відновити засохлу орхідею, виконайте такі дії:

  1. Перше, що вам потрібно зробити, це видалити засохлі наземні частини рослин (листя, стебла, бутони), яких може бути багато, якщо ви не виконали їхні вимоги до забезпечення вологою. Таким чином ви зможете позбавити рослину спроб підгодувати або забезпечити водою марні частини.
  2. Потім полийте орхідею водою, щоб весь субстрат став вологим, і дайте йому добре стекти, перш ніж покласти його назад на своє звичайне місце, оскільки, якщо ви цього не зробите, у коренів можуть утворитися калюжі.
  3. Також не заливайте рослину, тобто намагайтеся не поливати одну ділянку субстрату чи фаленопсису надто довго. Ви також можете завантажити дно горщика з орхідеєю у воду на кілька хвилин, а потім дати стекти зайвій воді, перш ніж повернути його на постійне місце. Пам'ятайте, що в ємності мають бути дренажні отвори.
  4. Наступний крок – після поливу, огляньте коріння орхідеї. Якщо вони повністю білі та сухі, ймовірно, ваша рослина загинула і її неможливо реанімувати. Якщо, з іншого боку, ви бачите, що коріння знову стає зеленим, принаймні на кінчиках, це означає, що орхідея ще має життя і сили для відновлення.
  5. Обприскуйте живе листя водою, щоб створити необхідні умови довкілля та полегшити процес фотосинтезу. На цьому етапі важливо пам'ятати, що не слід обприскувати листя, якщо на них потрапляють прямі сонячні промені, оскільки вони можуть згоріти.
  6. Добре зробивши все це, ви побачите, що через кілька днів рослина відновить свій стан і знову стане гарною.

Відключення світла: як зберегти зір, якщо доводиться працювати за комп'ютером у темряві