22 січня церква вшановує пам’ять святого мученика Євстратія. Постраждав за свою віру у Христа в Вірменії, коли правління було в руках імператора Діоклетіана, відомого своїми гоніннями за християнами. Разом з тим, Євстратій за своє життя зробив багато добрих справ, він збудував безліч лікарень, собори та храми.

Крім того, християни відзначають церковне свято 22 січня на честь святителя Пилипа (Філіпа). Він був родом з бояр, народився в 1507 році. Батьки навчили його наукам і благочестивому способу життя, тому Філіп вже змалку читав Святе Письмо. Закінчивши освіту, вступив на службу до двору царя Іоанна Грозного, але мирське життя обтяжувало його, тому незабаром святий пішов у Соловецький монастир.

Безліч приказок цього дня говорить про те, що господині намагалися саме 22 січня привести своє житло в порядок, щоб залучити благополуччя і удачу в будинок. Ще б пак, після низки різдвяних і водохресних свят у наших предків до цього дня накопичувалося багато справ.

Отож, 22 січня присвячували домашнім турботам: прибирали в хліві і в будинку, доглядали за озимими культурами і рослинами в горщиках, перепирали одяг і постільну білизну.

А ще 22 січня наші предки ходили до лазні, щоб змити з себе святкову безпечність та турботи і з новими силами ставати до роботи. Вважається, що гарячі водні процедури в цей день приносять здоров'я і благополуччя.

Люди також вірили, що цього дня у банщика (духа, живе у лазні) можна взяти шапку-невидимку. Для цього в парну слід зайти останнім і під підошву лівого чобота покласти хрестик.

До речі, у давні часи в цю дату спостерігався сильний мороз, а замети снігу були вище за людський зріст.

22 січня вважається днем з негативною сімейною енергетикою. У цей день частішають сварки між родичами і посилюються образи.

Що не можна робити 22 січня:

У цей день не можна сперечатися і сваритися з рідними, ігнорувати їх думку і згадувати старі образи, інакше відносини надовго зіпсуються.

Цей день вдалий для весілля і вінчання, але невдалий для першого знайомства з батьками.

Якщо побачили хороший сон в ніч з 21 на 22 січня, то не варто про нього мовчати. Якщо його комусь розповісти, то є шанс, що він збудеться.

Не можна зустрічати цей день неумитим і брудним, в старому одязі.

Не можна, щоб в будинку було неприбрано цілий день.

Не можна байдикувати і погано виконувати роботу, а то святий Філіп покарає.

Заборонено пришивати гудзики, інакше нескоро позбавитеся старих проблем.

Прикмети погоди 22 січня

  • Кішка залазить на піч або під ковдру - до похолодання.
  • Якщо три дні поспіль тепло і немає снігу, то залишок січня буде теплим.
  • Ясний день сьогодні віщує хороший урожай влітку.
  • Птахи сидять на верхівках дерев - до похолодання, а якщо біля землі - до потепління.

Читайте також:

Як дізнатися, чи жива ваша орхідея, чи вона вже більше ніколи не зацвіте

Приваблюють невдачі: 5 речей, які не можна носити в гаманці

Подивіться в дзеркало: про які хвороби можна дізнатися за кольором язика