Всі українці знають, що в період з 16 січня до 1 лютого 2023 року повітряні тривоги очікуються набагато більше, ніж це було раніше. Ще б пак, у Білорусі проходять спільні з Росією льотно-тактичні навчання військової авіації, тому Повітряним силам України складно зрозуміти, чи відбувається навчально-тренувальний політ у північних сусідів, чи це бойовий виліт літаків і треба чекати на ракетний терор. Ось тільки щось у тих, хто вважає себе "великими завойовниками", пішло не так.

І справді, сьогодні, 19 січня, з самого ранку в Білорусі було зафіксовано збільшення авіаактивності. Ще б пак, за даними Telegram-каналу "Беларускі Гаюн", над Білоруссю були зафіксовані польоти гелікоптерів ВКС РФ, у Барановичах розпочалися тренувальні польоти винищувачів, а з аеродрому в Мачулищах почали злітати МіГи, які можуть бути носіями ракет Кинжал.

Враховуючи всі обставини, в Україні було оголошено повітряну тривогу на всій території. Проте, незабаром в українських телеграм-каналах почала поширюватися інформація про потужний вибух у Білорусі, який її мешканці чули в радіусі 20 км.

У білоруських соцмережах написали, що від вибуху в місті Молодечно та передмісті затремтіли вікна в будинках.

Як виявилося, о 10:59 (київський час) над районом Молодечно у винищувача МіГ-31К ВКС РФ (RF-95194) сталося спалах одного з двох двигунів, яке супроводжувалося звуком вибуху — насправді ж це був звук помпажу двигуна після загоряння.

В результаті МіГ-31К ВКС РФ (RF-95194) був змушений екстрено завершити політ і повернутися на аеродром "Мачуліщі".

До речі, за даними групи, сталося загоряння двигуна саме того винищувача, який 25 грудня горів при спробі зльоту з аеродрому.

"Чи винен тут вік машини (миги випускалися з 1975 по 1994, а прийняті на озброєння у 1981) або непрофесіоналізм льотного складу (даний борт пройшов модернізацію після 2015 року), але факт тимчасового виведення з ладу потенційного джерела смерті для українського народу на Різдво можна вважати дивом", - нагадують незалежні експерти.

Нагадаємо, що Росія продовжує використовувати територію сусідньої держави як полігон для дрессування мобілізованих та "хаба" для перекидання живої сили та техніки далі на схід України.

Читайте також:

Весь у татуся: син Арнольда Шварценеггера похвалився своїми сталевими м'язами

"До наступного дня народження не доживе": у Росії вже передбачили долю Путіна

Масштабний замах на Зеленського: у ЗМІ розкрили деталі