Для українців сало - більше ніж просто кулінарне захоплення. Це щось на зразок національного культу. Їсти його можна різноманітними способами і в найнесподіваніших поєднаннях.

Сало на території сучасної України їли з часів Київської Русі. Наукові дослідження показують, що цей продукт входить в десятку найпоживніших у світі.

Це хороше джерело вітамінів і мінералів. Сало є більш ненасиченим і корисним, ніж баранячий або яловичий жир.

Їдять його різноманітними способами, ось лише деякі з них.

Паштет з сала

Сало в тандемі з часником розкриває весь свій смаковий потенціал. Мажте на хліб - і насолоджуйтеся бездоганним пікантним смаком!

Необхідно промити шматок свіжого сала (0,5 кг) і нарізати порційними кубиками. Пропустити через решітку м'ясорубки з великими отворами. Потім розібрати головку часнику на зубчики. Очищені зубчики промити і пропустити через м'ясорубку. Всипати в подрібнену масу мелений чорний перець і сіль за смаком. Вітаються і такі спеції, як мускатний горіх, мелена паприка, мелений імбир. Ретельно перемішати паштет і помістити в суху ємність з герметичною кришкою.

Сало по-селянськи

  • сало - 100 г;
  • Часник - 3-4 зубчики
  • Хліб - 3-4 скибочки
  • Яйце (сире або варене)
  • Сіль

Тонко поріжте сало, покладіть на хліб. Розбийте яйце та присоліть його. Їсти такий бутерброд слід, закушуючи часником та яйцем. Навесні можна додати до цього набору свіжий редис, взимку - солоний огірок.

Застерігаємо, сирі яйця слід вживати, якщо ви впевнені в тому, що вони свіжі. Перед вживанням їх треба як слід вимити.

Якщо ви маєте найменші сумніви, краще замінити вареним присоленим яйцем або яйцем пашот.

Сало з хріном

  • Солене сало - 200 г
  • Чорний хліб - кілька тонких скибочок
  • Перетертий хрін (магазинний чи власного виробництва) - 2-3 ст. ложки
  • Петрушка чи кріп

Перетріть у блендері хрін зі свіжою, добре вимитою зеленню в пасту. Змастіть скибочки хліба тонким шаром.

Тонко поріжте сало та покладіть зверху. Прикрасьте бутерброди зеленню та подавайте на стіл.

Варене сало

  • Сало - 800 г
  • Вода - 1 л
  • Сіль - 1 ст. ложка
  • Цукор - 1 ст. ложка
  • Оцет 9 % - 2 ст. ложка
  • Перець горошком - 5-6 шт.
  • Духмяний перець - 5-6 шт.
  • Лавровий лист - 2 шт.
  • Гірчиця в зернах - 0,5 ч. ложки
  • Гвоздика - 2 шт.

Спеції:

  • Чорний перець мелений - 1 ч. ложка
  • Паприка мелена - 1 ч. ложка
  • Коріандр мелений - 1 ч. ложка
  • Часник - 3-5 зубчиків

Візміть сало товщиною 4-5 см, покладіть у каструлю, залийте водою і додайте усі інгредієнти, окрім спецій. Маринад має повністю вкрити сало.

Варіть 40 хв, потім дайте салу вистигнути, висушіть його та натріть сумішшю спецій та розчавленим часником.

Загорніть фольгою і залиште у холодильнику до повного застигання на 8-10 годин.

Таке сало смачне з хроном, гірчицею, цибулею та українським чорним хлібом.

Рулетики з сала

  • Сало - 1 кг
  • Морква - 1 шт.
  • Часник - 3-5 зубчиків
  • Сіль, перець

Головне вибрати рівний шматок сала до 3 см завтовшки. Нарізати його пластинами.

Кожну смужку сала натерти сіллю з перцем та товченим часником.

Відваріть моркву, дрібно її поріжте та заправте сіллю і перцем. Викладіть моркву тонким шаром на пластини та скрутіть сало рулетом. Зафіксуйте рулет ниткою та поставте в холодильник на добу.

Читайте також:

Як вибрати смачне та якісне сало: фахівці розкрили хитрощі

Лучше всего делать запасы: в Украине подорожало сало. Сколько стоит килограмм

Маринуем вареное сало на зиму: спасет в любой момент, даже если закроют магазины

Как приготовить ароматное вареное сало?