Консерви – потенційно небезпечні страви, у яких може утворитися ботулотоксини, що провокують ботулізм.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЗрозуміло, не всі консерви небезпечні. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше – овочі. Важливим фактором розвитку ботулотоксин є порушення санітарно-гігієнічних вимог або правил зберігання.
Загалом ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке може призвести до тяжких наслідків. У той же час, ботулізм є тією хворобою, якої в більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Потенційну небезпеку несуть всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином.
Слід зазначити, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти візуально або його характеристики.
Серед найпоширеніших симптомів ботулізму - порушення зору або його розфокусування; сухість ротової порожнини; порушення мови; проблеми із ШКТ; проблеми з м'язами та запаморочення голови.
Зрозуміло, краще запобігти хворобі, ніж лікувати, а тому важлива профілактика ботулізму. Необхідно відмовитися від таких продуктів:
- в'ялена, копчена, солона та консервована риба (до речі, саме риба найчастіше провокує ботулізм);
- м'ясні та грибні консерви;
- консерви домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або перевозили належним чином;
- сумнівної якості продукти, у тому числі невідомого приготування та походження.
Читайте також: