Українські господині продовжують на практиці доводити, що домашня ковбаса може й не бути стовідсотково м’ясною.

Інгредієнти для приготування картопляної ковбаси:

  • картопля - 500 грам;
  • сметана 20% жирністю - 100 грам;
  • гриби печериці свіжі - 500 грам;
  • цибуля ріпчаста середнього розміру - 7 штук;
  • сало свіже - 100 грам;
  • яйце куряче - 5 штук;
  • борошно пшеничне - 100 грам;
  • кишки свинячі - 150 сантиметрів;
  • сіль - за смаком;
  • олія - для смаження.

Важливо! Кишки для ковбасок необхідно підготувати заздалегідь. Для цього кишки спочатку необхідно замочити на ніч у розчині оцту.

Після цього наливаємо в глибоку миску 500-700 мл звичайною прохолодної води, додаємо 1/2 столові ложки солі і 1/2 ст. ложки соди, ретельно перемішуємо ложкою до розчинення. Після цього вивертаємо свинячі кишки навиворіт і викладаємо в глибоку миску з рідиною. Лишаємо в такому стані на 30 хвилин.

Після закінчення відведеного часу перекладаємо кишки на обробну дошку і ретельно скоблим їх з усіх сторін тупою стороною леза ножа.

Очистивши кожну з них від внутрішнього жиру, ще декілька разів добре миємо їх у проточній воді і тільки тоді зав’язуємо один з кінців товстою ниткою.

Якщо ж кишки для ковбасок було куплено на ринку вже очищеними, то приготування цієї страви не займе багато часу.

Приготування начинки:

У сковороду наливаємо невелику кількість рослинної олії і ставимо на середній вогонь.

Тим часом очищаємо цибулю від лушпиння, ретельно промиваємо овоч під проточною водою і половину необхідної порції нарізаємо на невеликі кубики. Сало також промиваємо під проточною водою, потім насухо витираємо паперовими кухонними рушниками і нарізаємо невеликими кубиками.

Сало з цибулею, постійно помішуючи, на середньому вогні обжарюємо, поки сало злегка не витопиться.

Тим часом ретельно промиваємо печериці під проточною водою і скориставшись ножем, видаляємо огрубілі місця на ніжці і шапочці, а після – нарізаємо гриби невеликими кубиками та додаємо на сковорідку. Знову все перемішуємо і смажимо до золотистого кольору.

Картоплю очищаємо від шкірки, ретельно промиваємо під проточною водою і з допомогою великої терки натираємо овоч у вільну миску.

До картопляної "стружки" додаємо яйця, борошно, смажену начинку, другу частину цибулі (її потрібно потерти дрібно), сметану, а також сіль і чорний мелений перець за смаком. Скориставшись столовою ложкою, все ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси.

Тепер з допомогою столової ложки начиняємо свинячі кишки картопляною начинкою. Можна також використовувати спеціальну насадку для ковбас або обрізану шийку від пластмасової пляшки.

"На око" відміряємо необхідний розмір ковбаси і край першої порції (після начинки) туго перев'язуємо ниткою. Після – відрізаємо її кухонними ножицями і продовжуємо процес фарширування кишок.

Важливо! Наповнювати фаршем необхідно приблизно третю частину кишки. Це по-перше. А по-друге, поклавши ковбаски на деко, змащене смальцем, акуратно розподіліть начинку по всій довжині.

Крім того, перед смаженням картопляну ковбасу необхідно поштрикати в декількох місцях голкою, щоб вона не порвалася.

Після цього наливаємо в сковороду невелику кількість рослинної олії і ставимо на середній вогонь. Як тільки масло розігріється, зменшуємо вогонь до середнього і викладаємо в сковороду сформовану картопляну ковбаску та обсмажуємо її до золотистої скоринки.

"Доходять" ковбаски приблизно 30 вилин при температурі 150°С. Десь посередині процесу випікання їх потрібно перевернути.

Читайте також:

Сім'я буде в захваті: як приготувати картопляну запіканку з фаршем та грибами. Рецепт

Стародавній секрет розкритий: чому жінкам необхідно їсти рибу

Даша Астаф'єва показала, як без одягу заманює карася на рибалці: на таке клюне навіть сом

"Та там же все видно!": Емілі Ратаковскі у рибальській сітці без білизни прийшла на вечірку. Фото