За легендами, свята великомучениця Катерина жила в Олександрії. У часи коли за християнські вірування людей переслідували та карали – вона була непохитною у своїх переконаннях. Більше того, Катерина пропагувала християнство, тому відмовилася вийти заміж за царя язичників. За це її було страчено. Жінка гідно прийняла покарання, не відреклася від віри, за що й була названа великомученицею. За легендою, з її ран замість крові текло молоко.

Мощі святої Катерини зберігають у монастирі її імені на горі Синай в Єгипті.

Цікаво, що Святу Катерину шанують як на Сході, так і на Заході. У західній традиції вона вважається Небесною покровителькою навчання, в східній - Господньою захисницею під час вагітності та пологів. На Русі напередодні свята дівчата - за заступництвом святої Катерини - постили і молилися, просячи Бога про вдале заміжжя. Тому цей день ще називають "святом дівочої долі".

Дівчатам, які шукають любові, традиційно радять сходити 7 грудня до церкви і помолитися перед іконою Святої Катерини. У цей день перед образами святої Катерини ставлять свічки, а під вечір ворожать на свою долю.

Так, наприклад, щоб поворожити на нареченого, дівчата брали кільце і стрічку, викладали на стіл і накривали кожен предмет тарілкою. Потім одна з них, яка не бачила, де і що знаходиться, піднімала будь-яку тарілку: кільце свідчило, що вона незабаром вийде заміж, стрічка - довго ще сидіти в дівках.

Також на Катерини дівчата зрізали гілки вишні і ставили у воду біля ікон. Вважалося, що якщо до Старого нового року (свята Святої Маланки) вишні зацвітали, то скоро дівчина вийде заміж.

Цього дня дівочу долю навіть вирішували чоботи. Переставляючи їх по черзі, міряли будинок від столу до порогу. Чий чобіт вийде за поріг, та дівчина першою вийде заміж наступного року.

Ще один спосіб ворожіння – після вечері вийти на вулицю і якомога ближче підійти до вікон найближчого житла, аби почути про що розмовляють господарі. За характером розмови можна визначити свою долю.

До речі, кажуть, якщо самотня дівчина побачить в цей день щура, то вийде заміж за іноземця.

Чого не можна робити 7 грудня:

  • не можна танцювати;
  • заборонена будь-яка робота на землі та фізична праця;
  • не можна нічого будувати, ремонтувати і шити.

Народні прикмети:

  • Якщо погода ясна 7 грудня, то зима холодна буде.
  • Якщо ж тепло за вікном, то морози вдарять в другій половині грудня.
  • Відлига або туман віщують сильне похолодання, яке настане після Варвариного дня (17 грудня).
  • Якщо до цього дня ще не випав сніг, то наступний рік буде неврожайним.
  • Місяць в колі знаходиться – буде заледеніння.
  • Якщо зірки на небі маленькі, то очікується снігопад.

Читайте також:

"Все йде за планом": Шойгу відзначився черговою брехнею про масовані удари по Україні

Хоче вичавити з росіян усе: Путін готовий оголосити нову хвилю мобілізації. На цей раз під гребінку потраплять усі

Новий вид фінансової допомоги: хто може отримати 2 тисячі гривень та як оформити виплату