Через останню масовану ракетну атаку Росії, що сталася 23 листопада, в Україні різко зріс попит на зняття готівки через банкомати. В усьому винні проблеми з електрозабезпеченням, через що магазини не могли приймати для оплати банківські картки.

А ось за допомогою готівки можна і на ринку продукти купити, і у бабусь у переходів. Частина проблем вирішувалася просто наявністю готівки. Через це часто виникали черги біля банкоматів, що створювало свої незручності.

Наразі енергетичну систему України відновлено, але продовжують діяти віялові відключення електромережі. А тому банки збільшили суму, яку можна зняти готівкою у банкоматі. У великих банках за раз можна зняти 20-50 тис. грн. Також зняти готівку зі своєї картки можна на касі супермаркету. Докладніше про це інформує Обозреватель.

Відповідно до роз'яснення НБУ, на касі супермаркету можна зняти до 6 тис. грн. Від 500 до 6 тис. грн. видають на касах АТБ-маркет, Сільпо, Фора, FOZZY, VARUS, NOVUS, ROSHEN, Лоток, "Thrash!", "Точка", Сім23, EVA.

Повідомляється, що великі українські фінансові установи, насамперед ПриватБанк та Ощадбанк, днями ухвалили рішення про збільшення ліміту зняття готівки у банкоматах. Зазначається, що ПриватБанк встановив ліміт 20 тис. грн, а Ощадбанк – 50 тис. грн. Крім того, скасували будь-які комісії для платіжних карток інших банків на випадок, якщо люди зніматимуть гроші з карток інших банків у їхніх банкоматах.

При цьому українська влада стверджує, що всі гроші з карток знімати не обов'язково і створювати штучний ажіотаж не потрібно. Українці повинні мати в готівці тижневий запас коштів, щоб на випадок чергового блекауту забезпечити свої базові потреби.

Читайте також: