З початку війни папа Римський Франциск не засудив дії російської армії так, як це було необхідно світовій спільноті. Він неодноразово закликав до миру в Україні, але не називав Путіна винним у всіх злочинах, які той приніс на українську землю. Трохи пізніше він назвав цю війну третьою світовою, і "дозволив" і "благословив" постачання зброї в Україну. Зеленський навіть запрошував главу церкви до Києва, але той відмовився.

Але те, що сталося днями, буквально змінює все. Докладніше про це інформує сайт УНІАН.

Повідомляється, що Франциск заявив, що жорстокість, з якою російські військовослужбовці діють в Україні, не властива російському народові. Виходить, що це не ці нелюди бомбять мирні міста, грабують, гвалтують та вбивають безневинних українців? Як про сутність росіян може судити людина, яка зростала в іншому менталітеті та континенті? Ми, українці, краще за інших знаємо, на що здатна Росія, бо всю свою історію боремося з ними за незалежність та саме право на життя.

"Мене вражає - і тому я вживаю слово "багатостраждальна" [дослівно: "martoriata" - "піддана мукам" від "martoriare" - "намагатися, мучити"] - та жорстокість, яка властива російському народу, можливо... бо російський народ - це великий народ, це [жорстокість] найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців... Я волію думати так, тому що маю велику повагу до російського народу, російського гуманізму" , - сказав він.

Понтифік зазначив, що російський письменник Федір Достоєвський "досі надихає християн до осмислення християнства". Але насправді Достоєвський вчить росіян, що будь-яке покарання за будь-який злочин залишається покаранням тільки на папері.

"Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу" , - наголосив він.

Ось тільки це не український народ напав на російський, а зовсім навпаки, що виводить саме поняття "Росія" на новий рівень.

Читайте також: