Багато хто погодиться, що фініки вже давно стали улюбленими ласощами не лише мешканців східних країн, а й українців. Ще б пак, плоди фініків легко замінюють собою солодощі - їх щільна соковита м'якоть має дуже солодкий, буквально медовий смак з приємною терпкуватою кислинкою. Але, як виявилось, фініки ще й дуже корисні.

Найпростіший спосіб вживання свіжих або сушених фініків – як самостійний десерт. При цьому слід знати, що знімати шкірку з фініків не потрібно, тому що вона їстівна і саме в ній є найбільша кількість корисних мікроелементів.

Важливо! Середнє денне дозування для дорослої здорової людини, яка не має таких проблем, як цукровий діабет, 3-7 штук фініків. А якщо це королівські фініки, то – 3-4 штуки (вони зазвичай значно більші за розміром). Саме така порція допоможе підтримувати здоров'я в нормі і не провокуватиме загострення чи розвиток нових захворювань і перевищуватиме вживання цієї кількості плодів не варто.

Відомо, що фініки особливо корисні для вагітних і під час годування груддю, тому що медові ягоди з приємною терпкуватою кислинкою борються з післяпологовим синдромом та покращують стан нервової системи.

При цьому для чоловіків фініки також корисні – позитивно впливають на потенцію.

Крім того, говорячи про корисні властивості фініків, дієтологи відзначають великий вміст клітковини в них, а саме вона благотворно впливає на роботу ШКТ та стравоходу.

Також фрукти багаті на антиоксиданти, які знижують ризик виникнення багатьох захворювань і окисних процесів в організмі. Вважається, що фініки можна їсти як профілактика мікробних інфекцій, оскільки вони стійкі до багатьох бактерій.

А ось з дієтологічної точки зору, фініки - відмінна заміна цукру, тому що в них немає порожніх калорій.

При цьому лікарі не рекомендують їсти фініки людям із загостренням симптому подразненого кишечника, оскільки фініки можуть викликати здуття, вирування та дискомфорт у животі.

Користь фініків:

  • борються із печією;
  • покращують роботу нервової системи;
  • нормалізують роботу кишківника;
  • зміцнюють кістки, волосся, нігті;
  • вгамовують голод;
  • зміцнюють імунітет;
  • нормалізують тиск.

Шкода фініків

  1. Висока калорійність (небажано вживати у великій кількості людям із зайвою вагою).
  2. Протипоказаний, якщо у людини карієс, сечокам'яна хвороба, цукровий діабет.
  3. Не можна вживати фініки, якщо часто мучать мігрені та головний біль.

Як вибрати смачні фініки

Щоб вибрати солодкі та смачні фініки, слід звертати увагу на цілісність шкірки – вона має бути без тріщин та інших ушкоджень.

Чим темніший колір плоду, тим він більш стиглий. Не вибирай блискучі плоди, адже вони можуть бути змащені олією для товарного вигляду.

Читайте також:

Ноги майже не ходять: у мережі показали хворого Путіна. Карма у дії

Без яєць та кефіру: як приготувати пухкі оладки, щоб порадувати родину

Дмитрівська субота: що не можна робити 5 листопада, щоб не спричинити біду на свою родину