Ось уже вісім місяців Україна протистоїть російській агресії. То ж не дивно, що у цей нелегкий час багато українців потребують фінансової підтримки.

І правда, в Україні заявки на отримання міжнародної допомоги подали близько 10 млн осіб. Через такий наплив анкет держава була змушена перервати процедуру збору даних.

Варто зазначити, що не всі бажаючі отримають гроші. Так, рішення про надання допомоги тій чи іншій людині та суми виплат приймають виключно міжнародні організації.

Як правило, в першу чергу кошти надають незахищеним верствам населення, наприклад, особам з інвалідністю, пенсіонерам, одиноким матерям або татам, багатодітним сім’ям, тим, хто отримує допомогу як малозабезпечена сім’я, внутрішньо переміщеним особам.

Грошові кошти можна отримати із двох джерел:

  • через державний портал єДопомога (прийом заявок зупинено);
  • безпосередньо від тих організацій, що її надають. Тут варто зазначити, що якщо ООН тісно співпрацює з українським урядом, то інші, менші організації, також можуть надавати та розподіляти допомогу самостійно. Це може бути грантова підтримка окремих компаній і виплати для окремих категорій.

Окремо варто згадати про державні виплати переселенцям.

"Ви можете оформити виплату в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), або через Дію, якщо у вас є ID-картка або біометричний паспорт", – розповідають на гарячій лінії уряду.

Переселенці створили цілі спільноти у соцмережах, де діляться інформацією про точки роздачі гуманітарки, а також розповідають, кому вже надійшла "виплата переселенця". І такі виплати часто відбуваються із затримкою. "Коли запитую, де гроші, кажуть або йти в соцзахист, або ж чекати і що в бюджеті ось затримка є", – розповідає Ілона.

Для українського бюджету навантаження на виплату переселенцям справді вагоме. На кожного дорослого видають 2 тис. грн, а на кожну дитину – 3 тис. грн. У результаті сім'я із двох дорослих та двох дітей може розраховувати на 10 тис. грн. Цих коштів недостатньо, щоб оплачувати житло та утримувати таку сім'ю, проте ця сума виявилася для бюджету непосильною ношею.

Читайте також:

Лічильник збожеволів: українцям приходять завищені платіжки за газ. "Нафтогаз" дав роз'яснення

"Нема кому зварити компот": Аліна Гросу розповіла, як приходить до тями після важкої операції

Кримського мосту скоро вже не буде: Путіну надіслали важливе повідомлення