Українське козацтво завжди вважалося одним з найславетніших періодів історії України.

"Пропала грамота", (1972)

Якщо говорити про комедійний за жанром фільм "Пропала грамота" мовою рекламних слоганів, то це звучало б так: “Фільм-легенда, який варто переглянути кожному Українцю! Фільм про Україну та славних козаків запорозьких! Фільм, де зібрана плеяда акторів того часу, не кажучи вже про неперевершену гру акторів, насамперед, Івана Миколайчука! Фільм, який розійшовся на цитати!".

Цей шедевр українського кіно зняв режисер Борис Івченко за мотивами однойменного оповідання Миколи Гоголя. Через цензуру стрічка була заборонена на довгих 11 років.

І хоч легендарній кінокартині не присуджено жодної професійної кінонагороди, але в неї є інша, найцінніша премія, – щира та незгасна любов глядачів.

"Гетьманські клейноди", (1993)

Цей фільм знято за мотивами повісті Богдана Лепкого "Крутіж".

Дія фільму відбувається 1659 року, через два роки після смерті Богдана Хмельницького, коли його 18-літній син Юрій усунув од влади гетьмана Виговського. Прибічники Богдана Хмельницького намагаються допомогти його дочці Олені врятувати клейноди – символи гетьманської влади та незалежності України. Героям фільму довелося зазнати багато випробувань у боротьбі за безцінні реліквії.

"Вогнем та мечем", (1999)

Масштабна історична картина від режисера Єжи Гоффмана з бюджетом, який став найбільшим в історії польського кінематографа.

У ролях: Богдан Ступка, Олександр Домогаров, Ізабелла Скорупко, Михал Жебровський, Кшиштоф Ковалевський, Анджей Северин, Збігнев Замаховський, Єва Вишневська

Стрічка відтворює події другої половини XVII сторіччя, коли запорізький гетьман Богдан Хмельницький вирушив у військовий похід проти польської шляхти. На тлі диких грабежів, погромів, грандіозних батальних сцен благородний шляхтич Ськтешутський і жорстокий козацький отаман Богун добиваються любові красуні-полячки Олени Курцевич.

"Молитва за гетьмана Мазепу" (2001)

Цей український художній фільм режисера Юрія Іллєнка був знятий 2001 року на київській кіностудії ім. О.Довженка і являється першим повнометражним і великобюджетним фільмом (12 млн грн.) за всі роки незалежності України. Світова прем'єра "Молитви…" відбулася у лютому 2002 р. на Берлінському міжнародному кінофестивалі у позаконкурсній програмі.

Наразі фільм займає 36-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

"Чорна рада" (2002)

Ця стрічка описує трагічний період в історії України після смерті Богдана Хмельницького, коли за владу змагаються наказний гетьман Яким Сомко та отаман Іван Брюховецький. Історична драма Миколи Засєєва-Руденко, знята за мотивами роману Пантелеймона Куліша "Чорна рада", у якій зіграли Богдан Ступка, Богдан Бенюк та Руслана Писанка.

"Мамай", (2003)

Естецька картина "Мамай" – перша робота Олеся Саніна, режисера "Поводиря" та "Довбуша". Вона оповідає щемливу історію кохання пораненого козака, покинутого посеред поля, та молодої вродливої татарки, яка знаходить і рятує хлопця, а згодом стає його дружиною. Фоном для історії стають неймовірні пейзажі Арабатської стрілки, плато Ай-Петрі, Демерджі та мису Тарханкут, яким мчать дикі коні. Санін створив стрічку, надихнувшись українською думою "Про трьох братів азовських" і кримськотатарським сказанням "Пісня дервіша про доблесних мамлюків".

"Толока" (2020)

Це фільм з незвичною формою розповіді, знятий за мотивами балади Тараса Шевченка, який також намагається охопити майже 400 років історії України.

"Толока" – це сюрреалістична і небуквальна розповідь, тому Михайло Іллєнко легко перескакує з однієї епохи на іншу, перетворюючи стрічку у своєрідну притчу. Режисер всюди лишає доволі очевидне послання про те, що випробування та нахабні напади знищують хату, але звичай збиратися на толоку повертає її до життя.

Читайте також:

"Двійник Зеленського" з Кварталу розсмішив українців, пожартувавши про Соловйова та лисого Ківа.

Удари дронами-камікадзе центром Києва: з'явилися відео наслідків

За путінського бойовика Гіркіна офіційно обіцяють 100 тисяч доларів