Затяті грибники знають, що отруїтися їстівними грибами можна, якщо порушувати умови збирання, способи зберігання та обробки. А як бути звичайному споживачеві, який купив гриби з рук?

Детальніше про безпечне споживання диких грибів інформує РБК-Україна.

  1. Найголовніше правило – не купувати гриби на стихійних ринках. Краще віддати перевагу супермаркетам.
  2. Під час збирання грибів власноруч потрібно уважно оглядати «капелюшок», губку і «ніжку» гриба, оцінювати колір. Збирати можна лише добре знайомі гриби, які неможливо сплутати з іншими видами. Також не слід брати надто молоді та надто старі гриби.
  3. Не рекомендується збирати гриби біля трас та біля підприємств, оскільки гриби вбирають усі забруднення та вихлопний газ.
  4. Не слід збирати гриби в посуху, оскільки у пересушених грибів збільшено концентрацію токсинів.
  5. Не можна куштувати сирі гриби на зуб. Вдома ще раз потрібно ретельно їх перевірити.
  6. Готувати гриби потрібно протягом перших 24 годин після збору. Чим раніше – тим краще. Варити потрібно 3 і більше разів у новій підсоленій воді не менше ніж 30 хвилин.
  7. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  8. Не можна споживати гриби та страви з грибами дітям до 12 років, не варто їх їсти вагітним, які годують грудьми, людям похилого віку.

Симптоми отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищена температура, зниження пульсу, ядуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися через 30 хвилин після вживання, і протягом декількох днів.

Що робити, якщо ви отруїлися:

  • Негайно викликайте бригаду "швидкої допомоги" за номером телефону "103".
  • Самостійно промийте шлунок чистою простою водою без добавок.
  • Дотримуйтесь постільного режиму.
  • Вживайте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай)
  • Прийміть сорбенти, щоб прискорити вихід токсинів.

Категорично заборонено пити алкоголь, їсти будь-яку їжу або молочні та кисломолочні продукти. Це може прискорити процес всмоктування токсинів у організм.

Залишки грибів чи грибних страв слід обов'язково зберегти, щоб лабораторне дослідження змогло з'ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Читайте також: