Затяті грибники знають, що отруїтися їстівними грибами можна, якщо порушувати умови збирання, способи зберігання та обробки. А як бути звичайному споживачеві, який купив гриби з рук?
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДетальніше про безпечне споживання диких грибів інформує РБК-Україна.
- Найголовніше правило – не купувати гриби на стихійних ринках. Краще віддати перевагу супермаркетам.
- Під час збирання грибів власноруч потрібно уважно оглядати «капелюшок», губку і «ніжку» гриба, оцінювати колір. Збирати можна лише добре знайомі гриби, які неможливо сплутати з іншими видами. Також не слід брати надто молоді та надто старі гриби.
- Не рекомендується збирати гриби біля трас та біля підприємств, оскільки гриби вбирають усі забруднення та вихлопний газ.
- Не слід збирати гриби в посуху, оскільки у пересушених грибів збільшено концентрацію токсинів.
- Не можна куштувати сирі гриби на зуб. Вдома ще раз потрібно ретельно їх перевірити.
- Готувати гриби потрібно протягом перших 24 годин після збору. Чим раніше – тим краще. Варити потрібно 3 і більше разів у новій підсоленій воді не менше ніж 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не можна споживати гриби та страви з грибами дітям до 12 років, не варто їх їсти вагітним, які годують грудьми, людям похилого віку.
Симптоми отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищена температура, зниження пульсу, ядуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися через 30 хвилин після вживання, і протягом декількох днів.
Що робити, якщо ви отруїлися:
- Негайно викликайте бригаду "швидкої допомоги" за номером телефону "103".
- Самостійно промийте шлунок чистою простою водою без добавок.
- Дотримуйтесь постільного режиму.
- Вживайте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай)
- Прийміть сорбенти, щоб прискорити вихід токсинів.
Категорично заборонено пити алкоголь, їсти будь-яку їжу або молочні та кисломолочні продукти. Це може прискорити процес всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів чи грибних страв слід обов'язково зберегти, щоб лабораторне дослідження змогло з'ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Читайте також: