Останнім часом українців все частіше лякають тим, що майбутня зима у нашій державі буде найхолоднішою за всі роки Незалежності. І причина тут зовсім не в передбачуваних температурних показниках. Ще б пак, поки уряд шукає можливості забезпечити всіх газом на зиму, ЗМІ переконують українців у необхідності економії та енергозбереження газу та електрики. Стало також відомо, у чому різниця між популярними енергоносіями та що краще вибрати для опалення приватного будинку.

Так, навіть незнайома із системами опалення людина інтуїтивно розуміє, що дрова – найдешевші та доступніші, а електрика та газ, наприклад, обходяться дорожче. Щодо брикетів і пелетів думка теж, як правило, вже сформована – це дороге паливо, але за рахунок підвищеної ефективності, про яку твердять його виробники, воно є вигіднішим, ніж дешеві дрова.

При цьому кілограми плутаються з літрами, а кубометри з кіловатами. Про те, скільки тепла дає кожен вид палива, яке перегоріло в рівному обсязі, ніхто не вважає.

Зазначимо, що опалення приватного будинку набагато складніше, ніж квартири, оскільки власники справді стоять перед широким вибором енергоносіїв. І справді, це можуть бути і газ, і електрика, і дрова, і брекети, і вугілля, і навіть пелети.

Однак найчастіше стоїть вибір між дровами, газом та електроенергією.

Газ. Його головна перевага – це простота експлуатації. Так, підключивши газовий котел, можна взагалі не перейматися теплом взимку.

Також газ досить економне паливо, але все залежить від розмірів вашого будинку та тарифів постачальника. Ще б пак, якщо потрібно обігріти старий неутеплений будинок, то знадобиться величезна витрата блакитного палива і це влетить у копієчку власнику нерухомості.

Наступна проблема газу знайома не всім, але дуже серйозна. Якщо ви живете в місцевості, де не підведені потрібні комунікації, отримати дозвіл на їхнє будівництво вкрай складно.

Термін будівництва та отримання всіх дозволів може розтягнутися на півроку та більше, тому якщо ви будуєте будинок з нуля – подумайте про терміни.

Дрова. За замовчуванням вони є найдешевшим видом палива практично в будь-якому регіоні. А якщо ще й є можливість займатися їхньою заготівлею самостійно, так ціною, як критерієм вибору, можна взагалі знехтувати. Таке паливо обійдеться кожному в 4 рази дешевше, ніж хвалений вище природний газ.

У цього палива є ще одна перевага – вона екологічніша і її просто дістати.

Ще одна перевага дров – енергонезалежність, вам не страшні жодні відключення та проблеми з комунікаціями, але і ця гідність може стати недоліком.

Доведеться постійно стежити, щоб ці дрова були, і навіть підкидати їх у піч чи котел. Котел також недешевий предмет, особливо якщо ви хочете зробити своє життя максимально комфортним.

Електроенергія Кажуть, що електричне опалення вигідне у двох випадках. По-перше, коли немає доступу до інших видів дешевої енергії. По-друге, якщо опалювальна система на основі електричного котла спроектована та реалізована з розумом.

Можливих аргументів проти цього виду палива – два. В особливо віддалених від цивілізації місцях електрифікація може бути відсутня. Також слід враховувати, що електричний котел – це не електрочайник на 2 кіловати. Подібне обладнання потребує потужностей від 15 і більше кВт, підключити які буває дуже дорого, а іноді й неможливо через особливості місцевих мереж.

Підсумок:

  • газ все ж таки найзручніший вид опалення у співвідношенні ціна-якість, але якщо ви маєте складнощі з підведенням комунікацій або утепленням - це не найкращий варіант;
  • дрова менш зручні у використанні та їх економічність може сильно відрізнятись від вибраного дерева.

Читайте також:

Лічильник перестане накручувати: названо способи економії електроенергії

У Росії відкрився "портал у пекло": рятувальники не в силах утихомирити вогонь четверту годину. Відео

Українець збудував унікальний будинок-термос і тепер не платить за комуналку. Фото