Як і в кожній країні світу, так і в Україні є пацієнти, які мають складні хвороби та повинні постійно отримувати ліки для підтримки життєво важливих процесів. От тільки коштів з власного гаманця, як правило, таким людям не вистачає. Саме для них і діє в Україні вже 5-тий рік програма "Доступні ліки".

Для людини будь-якого віку, у тому числі й старшого, важливо мати сімейного лікаря та бути з ним на зв’язку. Ще б пак, екологія, важка праця та життєві негаразди забирають здоров’я зі швидкістю геометричної прогресії у кожного українця.

Програма "Доступні ліки" дозволяє окремим громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. От тільки для цього необхідний рецепт від сімейного лікаря.

Відомо, що ця програма постійно розширюється і список захворювань, яких можна отримати медикаменти, вже досить великий. Йдеться про хронічні захворювання, які добре піддаються контролю, якщо пацієнт регулярно приймає ліки.

Зокрема, це ліки від таких захворювань:

  • серцево-судинні;
  • профілактика інсультів та інфарктів;
  • бронхіальна астма;
  • діабет ІІ типу;
  • нецукровий діабет;
  • інсулінозалежний діабет (інсуліни);
  • розлади психіки та поведінки;
  • епілепсія.

Також незабаром розпочнеться реімбурсація ліків від хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень після включення їх до відповідного реєстру.

З початку 2022 року – 1,57 млн ​​пацієнтів отримали свої доступні ліки. З них понад 55% – це люди віком від 65 років.

Перевагою програми є не лише те, що вона допомагає знизити витрати на ліки з власної кишені, а й те, що доступні ліки можна отримати в будь-якій аптеці країни, яка працює за договором з НСЗУ, незалежно від того, де виписали рецепт.

На час дії військового стану рецепт на доступні ліки може бути не лише електронним, а й паперовим. Виписати його може будь-який лікар первинної ланки, не обов’язково той, з яким укладено декларацію.

Програма медичних гарантій гарантує людям похилого віку всі види спеціалізованої медичної допомоги. Це консультації фахівців, аналізи, обстеження, госпіталізації та операції. Особливий акцент – на лікуванні інсульту та інфаркту, а також обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань. Пацієнти з гострим інфарктом та інсультом отримують все необхідне для них лікування безкоштовно. З появою симптомів цих захворювань усе що потрібно зробити – викликати швидку допомогу за номером 103.

6 безкоштовних досліджень для виявлення онкології

Що стосується онкологічних захворювань, особлива увага приділяється їх ранньому виявлення. Адже лікування онкології на ранніх стадіях дає пацієнтові більше шансів на одужання. Тому у програмі медгарантій передбачено 6 інструментальних досліджень для виявлення таких захворювань.

Йдеться про гастроскопію, бронхоскопію, гістероскопію, колоноскопію, цистоскопію та мамографію. Літнім людям рекомендують проходити ці дослідження періодично. Вони повністю безоплатні за направленням лікаря. Виписати напрям може як сімейний лікар, так і профільний фахівець.

Читайте також:

Врятує від хвороб: як заготовити сиру калину із медом на зиму. Рецепт

Відома українська актриса розповіла про складну хворобу: бореться вже 8 років

Маленький українець молився, щоб від хвороби Путіна не придумали ліки. Боже, що ж відбувається