Для приготування калини з медом без варіння на зиму потрібно:
  • калина - 2 пучка (250 г);
  • мед – 300 г.
Вихід із зазначених інгредієнтів 400 мл.
Калину промиваємо теплою водою, щоб змити весь пил та бруд. Далі викладаємо ягоди на друшляк, даємо стекти воді, потім розкладаємо на рушник. Залишаємо ягоди на 10-15 хвилин, щоб вони обсохли.
Обираємо ягідки з гілочок (вони обриваються дуже легко).
Поміщаємо ягоди в глибоку тарілку та подрібнюємо їх за допомогою дерев'яної товкушки (можна не подрібнювати до однорідної маси).
Додаємо до подрібнених ягод калини мед (зазвичай пропорції калини та меду беруться 1:1).
Ретельно перемішуємо, залишаємо хвилин на 10-15, потім розфасовуємо ягоди калини з медом по сухих чистих баночках, закриваємо кришками. Баночки бажано використовувати з гвинтовими кришечками.