Кожен вид троянд володіє індивідуальною чутливістю до низьких температур:

  • плетістиє і чайногибридні сорти дуже бояться морозів, тому вкривати їх потрібно особливо ретельно;
  • більш морозостійкі - вид флорибунда і мініатюрні сорти, їх не можна укутувати занадто сильно;
  • паркові троянди відносяться до самого зимостійкість увазі троянд, більшість сортів зовсім не потребує зимовому укритті.

Якщо ви не знаєте, до якого виду належать троянди, що ростуть на вашій ділянці, використовуйте закон «золотої середини»: захистіть коріння і підстава стовбура від морозу за допомогою підгортання і укрийте гілки агроволокном, легким дихаючим матеріалом.

Підготовка кущів троянд до приходу морозів

1) Підживлення і полив.

В кінці літа необхідно припинити годувати троянди азотистими препаратами, стимулюючими зростання надземної маси. На початку осені можна використовувати калійні добрива, які сприятимуть активному одревеснению стовбура. Поливати троянди також не слід.

2) Розпушування грунту

Очищення бур'янів і аерація пристовбурної зони провокують зростання кореневих пагонів, тому з серпня не потрібно пошкоджувати цілісність грунту біля основи куща.

3) Обрізка.

Восени обрізають більшість видів троянд . Не потребують цьому заході по догляду тільки паркові і плетисті сорти. Обрізку проводять з формує і санітарної метою, а також для підготовки до зимівлі, тому секатором видаляють зайві пагони і листя.

4) Прибирання

Накопичився біля коріння сміття, що розкладає трава, мокре листя та мох створюють ідеальні умови для розвитку патогенної мікрофлори, яка призводить до розвитку грибкових хвороб, тому сміття з-під кущів потрібно обов'язково прибрати.

Читайте також:

Українка, якій уже 102 роки, вирішила допомогти ЗСУ: дай Боже їй здоров'я! Фото

Останні дні Путіна: експерти заявили про розкол у Кремлі. Чого чекати

Таке вперше в історії: через зруйнований Кримський мост у Керченській протоці дикі пробки з кораблів