У суботу, 8 жовтня, не стало класики сучасної української літератури, відомого гумориста-сатирика, журналіста Олега Чорногуза.

Відомо, що останні хвилини життя сатирик повів в одній із лікарень Вінниці через тяжку хворобу.

Трагічну звістку повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Вадим Вітковський.

"Година тому в обласній лікарні Вінниці, після тяжкої хвороби на 87-му році життя пішов у далеку дорогу відомий український письменник, король гумору та сатири, кавалер двох орденів Ярослава Мудрого Олег Федорович Чорногуз", – сказано у пості.

Смерть відомого українського письменника підтвердила його онука Ярослава Чорногуз.

"Цього дня я боялася з чотирьох років, коли почала розуміти, що люди вмирають. Цей день настав сьогодні. Дякую, дідусю, за все, що зробив для мене. За все, що створив і написав. Я й далі думатиму про тебе як про живе. Мені так буде легше", - написала вона.

Олег Чорногуз був найвідомішим сучасним українським письменником-сатириком. Він є автором першого українського сатиричного роману.

Серед найвідоміших книг письменника: повість "Голубий апендицит" (за яку і автор, і редакція журналу "Прапор" були піддані компартійній критиці, зокрема й у московській "Правді"); книги гумору та сатири "Портрет ідеала", "Сіамський слон", "Веселі поради", "Між нами кажучи", "Сповідь старого холостяка", "Як доглядати Зевса", "Українські колобки" та інші.

Загалом твори Олега Чорногуза перекладено 22 мовами світу.

Крім того, Олег Чорногуз був ще й відомим журналістом. Так, за життя він випускав журнали "Перець" та "УС", удостоївся звання Заслуженого митця України, був членом Національної спілки письменників України, був делегатом XXXIX сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй від України.

Сатирик народився 15 квітня 1936 року у селі Іванів Вінницької області. Там пообіцяли назвати вулицю на честь письменника.

А от поховають відомого українця у Києві на Байковому цвинтарі поряд із коханою дружиною Лідією.

Читайте також:

Українка, якій уже 102 роки, вирішила допомогти ЗСУ: дай Боже їй здоров'я! Фото

Останні дні Путіна: експерти заявили про розкол у Кремлі. Чого чекати

Таке вперше в історії: через зруйнований Кримський мост у Керченській протоці дикі пробки з кораблів