У сучасному світі отримати штраф дуже легко та просто. Іноді водії навіть не зауважують, що порушують закон чи правила дорожнього руху, а коли їм виписують штрафні санкції, дивуються. Насправді штраф можна отримати навіть за брудні та нечитані номерні знаки.
Всі погодяться, що номерні знаки – це важлива частина в автомобільному житті. Саме тому їх завжди потрібно тримати відкритими, щоби кожен міг бачити номер машини. Це, до речі, неймовірно важливо не лише для виключення штрафних санкцій, а й для інших різних життєвих обставин, де присутність номерного знаку є обов'язковою.
Ось тільки іноді буває так, що ідентифікувати авто за цією ознакою неможливо через брудні номери, особливо у весняно-осінній період.
Щоби простимулювати водіїв бути охайними, Верховна Рада України посилила покарання за брудні номери. За ухвалення загалом відповідного законопроекту №7365 проголосувало 247 депутатів ВРУ.
Отже, тепер штраф за керування автомобілем із забрудненими номерними знаками становить майже 1200 гривень, якщо їх не можна чітко визначити із 20 метрів. Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на результати голосування на пленарному засіданні парламенту 6 жовтня.
"Основною метою законодавчого акту є забезпечення належної ідентифікації транспортних засобів, що беруть участь у дорожньому русі, та створення ефективного механізму відповідальності за порушення встановлених вимог, правил та порядку використання номерних знаків", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.
Отже, глава 10 КУпАП доповнилася новою нормою – ст. 121-3 про притягнення водіїв до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом без номерного знака, з номерним знаком, що не належить до цього засобу, з номерним знаком, що не відповідає встановленим вимогам, закритим, перевернутим, брудним, неосвітленим.
Читайте також: