Не встигла Верховна Рада призначити нового голову НБУ, як Андрій Пишний уже висловився щодо ситуації з курсом долара на ринку. За його словами, фіксований НБУ курс на рівні 36,6 гривень за долар адекватний ринковим тенденціям і поточній ситуації в країні, а на ринковий курс впливають виключно психологічні чинники.
Так, новопризначений голова Національного банку України Андрій Пишний під час виступу у Раді заявив, що курс, визначений НБУ, відповідає поточним економічним реаліям. Крім того, він заявив, що станом на 7 жовтня золотовалютні резерви становлять понад 24 млрд. доларів. При цьому за останній тиждень вони трохи зросли.
Довідка: Протягом вересня 2022 року міжнародні резерви України скоротилися на 5,9% до 23 929,6 млн. доларів. З початку року резерви впали на 22,7% (на 7011,35 млн. доларів).
Крім того, народний депутат Ярослав Железняк у Telegram заявив, що останні 7 місяців Україна в середньому на війну витрачає близько 130 мільярдів гривень на місяць, а це величезна сума коштів, яка не може не впливати на зростання курсу долара.
"У середньому на війну ми витрачаємо близько 130 мільярдів гривень, це величезна сума, ми у мирний час витрачали стільки на все. До того ж, ми заробляємо приблизно 100 мільярдів. Саме тому щомісяця Нацбанк України за фактом публікує 30 мільярдів гривень", - заявив він.
Нардеп додав, що саме у цьому конфлікт між Національним банком та Міністерством фінансів. За його словами, коли перший друкує гривні, в Україні зростає курс: "Далі йдуть складні конструкції макроекономічної стабільності".