Ні для кого не секрет, що в умовах продовження бойових дій багатьох пенсіонерів непокоїть питання, чи є ризик виникнення проблем із виплатою пенсій. Ще б пак, для людей похилого віку це, як правило, єдиний засіб існування. Тому, якщо пенсію перестануть виплачувати через дефіцит бюджету, то понад 11 мільйонів людей залишаться без їжі та ліків, що фактично може призвести до їхньої смерті. Про ситуацію без лукавства розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Так, українців попередили про можливі затримки пенсій та соцвиплат. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що через повномасштабну військову агресію Російської Федерації в Україні значно погіршилася економічна ситуація, через що вона не виключає, що можуть виникнути проблеми з виплатами, у тому числі пенсій.

"Ми пережили складну ситуацію на початку 2022 року і впоралися з нею – пенсії та соцвиплати нараховуються та виплачуються у строк. Зокрема, ми бачимо прогнозне зростання відрахувань до Пенсійного фонду: надходження у січні-серпні склали 330 млрд грн, це на 50 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Тому я впевнена, що зможемо виплачувати усі пенсії та соцдопомогу вчасно", – зазначила міністерка.

Також вона звернула увагу, що тут роль Мінсоцполітики полягає у передачі платежів Держказначейству, розподіл коштів за рахунками людей відбувається саме там. Там є певна пріоритетність, так звана конкуренція платежів.

Так, всі розуміють, що на сьогоднішній день у пріоритеті – забезпечення ЗСУ. Таким чином, за словами Жолнович, насамперед гроші йдуть на потреби військовим, і лише потім – соціально незахищеним українцям.

При цьому чиновниця стверджує, що зазвичай затримки через казначейство незначні і переважно технічні.

Презентація загального бюджету на 2023 рік дуже чітко окреслює сьогоднішній пріоритет – 50% усіх видатків будуть спрямовані саме на військові потреби та подолання російської агресії. Але другий напрямок за розміром видатків, приблизно 35% всього бюджету, спрямовується на соціальні цілі.

Також у бюджет-2023 закладено збільшення пенсій та соцвиплат, але воно незначне і, по суті, заморожується на рівні прожиткового мінімуму.

За словами Оксани Жолнович, у середньорічному вимірі 2023 зростання прожиткового мінімуму відбудеться на 5,4% порівняно з 2022 роком.

Водночас вона пообіцяла вживати заходів щодо підвищення стандартів підтримки соціально вразливих груп населення.

Читайте також:

Ребрендинг Пенсійного фонду: чого чекати пенсіонерам і кого торкнеться

Заради цього варто було народитися і померти: влада Сахаліну оригінально компенсує "втрату" годувальника

У жовтні буде гарна надбавка до пенсії. Хто з українців отримає доплату