Стало відомо, що в Україні з 1 січня 2023 року планується об'єднання ПФУ та Фонду соціального страхування. Якщо вірити нардепам, то об'єднання споріднених функцій фондів та інформатизації системи страхування дозволить заощаджувати 2-3 мільярди гривень на рік.

Так, 22 вересня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Саме згідно з цим документом з 1 січня 2023 року відбудеться приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України.

Про це повідомляється в проекті закону №3663 .

Пенсійний фонд поєднується із Соцстрахом: що відбувається

Пенсійний фонд після початку повномасштабної війни поступово розширює свої повноваження. З жовтня через нього призначатимуть субсидії, а вже з наступного року хочуть виплачувати й допомогу з безробіття. Таке рішення ухвалять для того, щоб скоротити витрати на адміністрування.

Ідея така: якщо нагородити ПФУ новими повноваженнями та забрати їх у Соцстраху, зайві ланки можна буде урізати, а витрати на фінансування – скоротити. Старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень при Національній академії наук Лідія Ткаченко впевнена: скоротити витрати можна буде за однієї умови – якщо урізати частину програм.

"Насправді економія буде не на адміністративних функціях. Вона буде за рахунок втрати частини функцій. Усі функції із Фонду соціального страхування до Пенсійного фонду перенести неможливо. Чому такі невеликі витрати на адміністрування Пенсійного фонду? Він практично ніяк не взаємодіє з населенням. Єдина функція – прийом документів. Людина раз у житті подає документи, а далі все відбувається автоматично”, – розповідає вчена.

Водночас Соцстрах не лише призначає виплати, а й проводить інспекції у випадках травмування на підприємствах, для цього потрібні кваліфіковані працівники та великий штат.

"Дуже більша частина роботи – контрольно-юридична. Потрібно стежити за лікарняними, просто так перекласти функції на ПФУ, не розширюючи штат, просто неможливо. А якщо додавати функції та персонал, потрібно розширювати офіси. Економія може виявитися швидше символічною. Якщо економія і буде , то тільки за рахунок урізання програм", – додає Ткаченко.

Що буде з пенсіями

У проекті бюджету на 2023 рік не передбачено індексацію пенсій (ні через підвищення прожиткового мінімуму, ні через перерахунок мінімалки). Щоправда, є надія на те, що у березні проведуть перерахунок пенсій ("березнева індексація", яка не пов'язана із соціальними стандартами). Однак і вона залежатиме від ситуації у бюджеті.

  • Мінімальна зарплата буде на рівні 6700 грн (з 1 жовтня 2022-го та весь 2023-й);
  • мінімальна пенсія буде на рівні 2093 грн (з 1 грудня 2022-го та весь 2023-й).

Якщо прогноз уряду виявиться вірним, на українців чекає вкрай складний рік. Ціни зростуть на 30% (2022-го – на 30,1%). Тобто у сумі за два роки кумулятивне зростання цін становитиме 60,1%. Водночас зарплати 2023-го збільшаться лише з 14 025 до 18 508 грн. Підвищиться рівень безробіття: з 27,9 до 28,2%. Це критична цифра.

Зростання рівня безробіття негативно вплине і на наповнення Пенсійного фонду. Кожен працюючий українець віддає 22% своєї зарплати у вигляді єдиного соцвнеску, за рахунок якого фінансують пенсії та виплати безробітним.

Нагадаємо, що вперше про об'єднання Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування заговорили у Кабміні у 2020 році під час затвердження бюджету ПФУ. Вже наприкінці 2021 року Верховна Рада підтримала у першому читанні зміни до закону про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Наразі законопроект передано в роботу головному комітету парламенту.

Читайте також:

Як перевірити розмір пенсії після перерахунку, не виходячи з дому

Тепер це можна зробити самому. Інструкція

Українських пенсіонерів попередили про нові посвідчення