Останнім часом дедалі більше українців цікавляться питанням про те, чи можуть виконавці заарештовувати зарплатні та пенсійні картки. Ще б пак, з одного боку такі виконавчі дії позбавляють боржника коштів для існування, а ось з іншого - є єдиною можливістю для кредитора стягнути заборгованість.

Отже, якщо рахунки були заблоковані, то, найімовірніше, людина є боржником. Накладає арешт виконавча служба на підставі ухвали про арешт коштів від виконавця. Про це пишуть Факти .

Виконавцем може бути і приватна, і юридична особа, організація чи держава. Це залежить від типу вашого обов'язку. Наприклад, якщо у вас заборгованість у банку, то ваш виконавець – банк, якщо ви не сплатили ЄСВ, то це держава.

Зі свого боку виконавча служба може заблокувати всі ваші картки та банківські рахунки, а також накласти арешт на рухоме та нерухоме майно. Ви не зможете користуватися грошима на рахунках або продавати квартиру доти, доки не погасите борг.

Відповідно, якщо виконавча наклала арешт на картку для нарахування зарплати, ви не можете знімати гроші.

Як отримати зарплату, якщо рахунок заблоковано – далі у матеріалі Фактів ICTV.

Накладення арешту на зарплатний рахунок

В Україні є рахунки, на які не можна накладати арешти. Не підлягають арешту кошти, що перебувають на рахунках зі спеціальним режимом використання та інших рахунках, звернення на які заборонено законом.

До таких рахунків належать пенсійні, для виплат стипендій, для соціальних та інших державних виплат.

Зарплатні рахунки також можна віднести до цього списку, але накладення арешту на картку, відкриту для отримання зарплати, можливо. Адже такі карти законодавчо не визначено як рахунки спеціального використання.

Оскільки при блокуванні банк не звертає уваги на призначення рахунків, кошти із вашої зарплатної картки можуть легко заарештуватися.

Що робити у разі арешту зарплатного рахунку

Юристи радять звертатися до свого виконавця і до банку, який наклав арешт.

– Виконавцю та банку необхідно надати документ, який підтверджує, що цей рахунок використовується лише для отримання заробітної плати, – зазначає юрист Ростислав Кравець.

Юрист додає, що згідно з останнім рішенням Верховного суду, банк та виконавча служба самостійно зобов'язані розблокувати такий рахунок протягом одного дня.

– Якщо цього не сталося, потрібно оскаржити дії приватного чи державного виконавця у суді, – радить юрист.

Як отримати зарплату при заарештованому рахунку

Питання досить важливе, адже без зарплати людина не може існувати.

Якщо вашу зарплатну картку заблокували, ви можете звернутися до бухгалтера за місцем роботи та написати заяву про зміну способу нарахування зарплати (на іншу картку, поштою чи готівкою на руки).

Слід зазначити, якщо ви відкриєте нову картку для зарплати, її також можуть заблокувати, оскільки всі картки боржників автоматично підпадають під арешт.

Як розблокувати заарештовані рахунки

Найпростіший спосіб – погасити свій обов'язок. Після цього ви повинні звернутися до виконавчої служби з документами, що підтверджують оплату боргу.

Виконавча служба перегляне вашу справу та зніме арешти з усіх рахунків та майна.

Перевірити наявність та закриття провадження ви можете в Єдиному реєстрі боржників або скориставшись спеціальною послугою Автоматична система виконавчого провадження на сайті Міністерства юстиції України або у додатку Дія .

Читайте також:

Як перевірити розмір пенсії після перерахунку, не виходячи з дому

Тепер це можна зробити самому. Інструкція

Українських пенсіонерів попередили про нові посвідчення