Працівники Пенсійного фонду України часто говорять про те, що кожного дня до них звертається чимало людей, які ще не досягли пенсійного віку, проте хотіли б спрогнозувати своє пенсійне майбутнє. Ще б пак, вони ще мають можливість підбити певні підсумки трудової діяльності й зрозуміти, що робити і в якому напрямку рухатися, щоб поліпшити свої пенсійні перспективи. Ну а особливо недовірливі громадяни пенсійного віку хочуть часто перевірити правильність нарахування їм пенсійних виплат. Виявляється, все це можна підрахувати самостійно дома.

Отже, всім громадянам України варто знати, що розмір пенсії визначається відповідно до ст.27 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Про це йдеться на сайті Пенсійного фонду України.

Таким чином пенсія залежить від певної низки факторів, а саме від:

  • заробітної платні за останні три роки;
  • страхового стажу;
  • сплачених страхових внесків.

Однак, також важливо розуміти і те, що державні виплати залежать і від віку пенсіонера.

Отож, для правильного розрахунку пенсії можна використовувати формулу П = Зп х Кс, де:

П — розмір пенсії у гривнях;

Зп — заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 Закону, з якої обчислюється пенсія у гривнях;

Кс — коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 Закону.

Коефіцієнт розраховують як певне співвідношення суми місяців страхового стажу, а також величини позначки 1 року страхового стажу у відсотках. На сьогоднішній день величина оцінювання одного року страхового стажу сягає 1%.

Для прикладу можна взяти випадкові числа. Якщо середня заробітна плата за останні три роки була 15 тисяч гривень, а загальний страховий стаж – 29 років, то отримуться така пенсія:

15 000 х 0,29 (29 : 100%) = 4 350 гривень на місяць.

До того ж, якщо за останні три роки заробітна плата була високою, то і вищою будуть пенсійні виплати. Також такі виплати стосуються громадян, що досягли пенсійного віку, тобто щонайменше 60 років.

До слова, 1 жовтня 2022 року великій категорії українців підвищать пенсійні виплати, у зв'язку з чим виникає нагальна потреба перерахувати свій розмір пенсії.

Читайте також:

Як перевірити розмір пенсії після перерахунку, не виходячи з дому

Як перевести пенсію з пошти на банк Тепер це можна зробити самому. Інструкція

Українських пенсіонерів попередили щодо нових посвідчень