26 вересня 2022 року компанія-оператор Nord Stream заявила про те, що пропускна спроможність в обох нитках газопроводу "Північний потік" впала до нуля через різке зниження тиску. А вже вночі тиск впав також у трубопроводі "Північний потік - 2", який прокладено вздовж "Північного потоку" дном Балтійського моря. У Європі підозрюють, що причиною аварії могла стати диверсія за участю водолазів.

Так, сейсмологи зі Швеції та Данії у понеділок, 26 вересня, зареєстрували потужні вибухи в районах, де раніше було зафіксовано витік газу з газопроводів "Північний потік" та "Північний потік - 2". Про це шведській телерадіомовній корпорації SVT розповів директор Шведської національної сейсмічної мережі (SNSN) Бьорн Лунд.

За словами Лунда, вимірювальні станції у двох країнах зареєстрували два чіткі вибухи, один з них магнітудою 2,3, що порівняно із відчутним землетрусом, написала SVT.

"Ви можете чітко бачити, як хвилі відштовхуються від дна на поверхню. Немає сумнівів, що це був вибух", - заявив Бйорн Лунд.

За інформацією SNSN, перший вибух був о 2:03 у ніч на понеділок, другий — о 19:04 увечері понеділка (за шведським часом; 1:03 та 18:04 за київським часом відповідно).

На даний момент відомо, що навколо місць витоку було створено зони відчуження для безпеки морського та повітряного руху.

Читайте також:

Великий улов: ЗСУ накрили начальника ракетних військ путінської армії

Полковник ЗСУ попередив: є ризик входу диверсантів із Білорусі. Можуть піти на Київську, Житомирську та Рівненську області

Потрібно почекати кілька днів: Арестович заінтригував новою перемогою ЗСУ